Smuttur til Svalbard, sommer

Højt mod nord – blot 1.300 km fra Nordpolen – ligger en af Europas bedst bevarede hemmeligheder. En fortryllende verden af forrevne klipper, lave sneklædte bjerge og enorme gletsjere, der møder Polarhavets næringsrige vand. Et storslået landskab af rå skønhed, hvor isbjørne i stort antal jager på pakisen, hvalrosser søger sikkerhed i flokke langs klippekysten, og havfugle i millionvis yngler på stejle fuglefjelde. Aldrig har Arktis’ vilde natur været mere tilgængelig.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Dagsprogram

Fra Danmark går ruten til Longyearbyen. Omringet af den Arktiske ødemark har knap totusinde mennesker her skabt sig et liv i, hvad der må være et af verdens absolut mest afsidesliggende hjørner. På Svalbard er det i høj grad naturen, der bestemmer. Isbjørne kan holde folk indendørs, når de kommer tæt på menneskelig bebyggelse, isflager kan blokere sejlrender, og når solen sænker sig under horisonten for sidste gang om efteråret, dukker den ikke op igen før måneder senere. Om sommeren derimod bades de nøgne klippeøer i evigt lys fra den arktiske midnatssol. Sneen smelter, og vilde blomster farver de brune fjelde i stærke nuancer. Havfuglene vender tilbage til Svalbard for at yngle, og dyrebørn oplever verden for første gang.

Midt i det hele ligger Longyearbyen som en moderne og komfortabel oase. En lufthavnsbus møder alle fly, og denne er den letteste måde at komme lige til døren af Radisson-hotellet, der er det nordligste beliggende hotel af sin klasse i verden. Også byens restauranter imponerer, og det er med til at gøre Svalbards største by til et behageligt udgangspunkt for udforskning af ø-gruppen.

Med omkring 1.800 indbyggere er der ikke tale om nogen storby, men her er alt, hvad man skal bruge, og naturen er aldrig langt væk. Faktisk går rensdyr som oftest rundt og græsser mellem husene, og polarræve ses til tider i udkanten af byen. I dag er det sjældent, at isbjørne kommer helt ind i byen, men i vinterhalvåret sker det af og til, at de kommer ganske tæt på.

Longyearbyen har en overraskende ung befolkning. Her bor ikke mange ældre mennesker, men derimod så mange børnefamilier, at der er behov for hele tre børnehaver i den lille by. På byens skole kan man tage alle klassetrin lige fra folkeskolen til en videregående uddannelse på Svalbard Universitetscenter indenfor f.eks. arktisk biologi, arktisk geologi eller arktisk geofysik. Longyearbyen har også sin egen lokalavis, et sygehus, adskillige butikker og en kirke – komplet med en udstoppet isbjørn.

 

Longyearbyen

Fra Longyearbyen gør en bred vifte af dagture det muligt at udforske naturen omkring byen. Hvilke muligheder, der udbydes, afhænger af helt og holdent af årstiden, mængden af is samt vejret. Derfor er nedenstående et udvalg af de ture, I typisk vil finde i sommerperioden fra slutningen af maj til september. Listen er langt fra komplet, så ring ind og forhør om mulighederne.

Se en lille mini-artikel om en sejltur ved Svalbard ved at trykke her

Sejlture på Isfjorden
Sejlture på fjordene er en af de bedste måder at opleve Svalbards fantastiske natur på, og mindst én bådtur bør være på alles program. Longyearbyen forsvinder hurtigt i det fjerne, og snart er I omringet af den særlige arktiske stilhed. Udover den svage lyd fra motoren, høres kun vindens susen, og bølgernes blide kærtegn af skroget. Det arktiske lys er skarpt på en solrig dag, og den friske, klare havluft fylder lungerne. Langsomt glider båden ind mellem majestætiske, sneklædte bjergtoppe mod mægtige gletsjere, travle fuglefjelde og fjerntliggende minebyer. Her og der ses en forladt fangsthytte, hvor pelsjægerne tidligere trodsede den hårde arktiske vinter i håbet om en stor profit. Men ellers er der langt mellem den menneskelige bebyggelse på Svalbard.

I dag jager man ikke længere på Svalbard, hvorfor dyrene ikke er så bange for mennesker som tidligere. Sæler soler sig på isflagerne, havfugle svæver elegant på vinden og måske lunter en isbjørn rundt på isen på jagt efter sit næste måltid. I sommermånederne – hvor snescooterture til østkysten af Spitsbergen ikke er mulige – giver sejlture de største chancer for at opleve dette prægtige rovdyr i fri natur. Hvem ved, med held dukker måske også en flok hvidhvaler op nær båden. Ombord er en dygtig guide, der vil fortælle om Svalbards natur og fantastiske historie, samt en kok der fremtryller et lækkert varmt måltid.

Der er flere forskellige ruter. En meget populær tur fører til Esmark-gletsjeren og den russiske mineby Barentsburg, der stadig er ualmindelig »russisk« at se på. En guide vil vise rundt mellem byens træhuse og fortælle om livet i byen. Turen slutter på byens hotel, hvor I passende kan skylle oplevelserne ned med en russisk vodka i baren.

Andre populære ture fører til Tempelfjorden med det prægtige Tempelfjeldet og Von Post-gletsjeren. En mindst lige så flot tur fører ind i mellem Billefjordens dramatiske bjerge til Nordenskjold-gletsjeren og den forladte mineby Pyramiden. Byen blev forladt i 1998, men mange steder ser det ud som om, den blev forladt i går. Tillader isen det, går I i land ved Pyramiden. Er isen for tyk, fører kaptajnen i stedet skibet langs iskanten på jagt efter sæler, søpapegøjer og isbjørne. De fleste ture foregår om dagen, men grundet midnatssolen er det også værd at overveje et aftentogt.

Varighed: 7-10 timer

Priser for voksne:
Barentsburg og Esmarkbreen fra kr. 1595,-
Pyramiden og Nordenskioldbreen fra kr. 1595,-
Børn (2-14 år) fra kr. 650,-
Prisen inkluderer et godt varmt måltid.

Oplev Svalbard på hundeslæde
Den bedste måde at udforske Svalbards natur er med hundeslæde. Kun lyden af hundenes pusten og slæden, der skærer sig gennem sneen, fylder den iskolde luft, mens I nyder den rå og uspolerede natur. Hundeslæde har i generationer været den foretrukne rejseform i Svalbards snedækkede landskaber. Stilheden, terrænet og forholdet mellem mand og hund er en kombination, man ikke kan slå. På denne tur bliver I samlet op i Longyearbyen og kørt til Adventsdalen. Undervejs samler I hundene op, og I nærmer jer hastigt en oplevelse for livet. Med hjælp fra en kyndig guide spænder I selv jeres hundespand på 5-6 huskies for og gør klar tilgang. I er to i hver hundeslæde, så I kan skiftes til at styre og til at sidde i slæden som passager og nyde turen. Herefter vil I modtage en gennemgang af kommandoerne, og så er I klar til at påbegynde turen over Foxfonna-gletsjeren. Nyd bjergene, fjordene og dalene i denne fantastiske verden af is 600 meter over havet.

Varighed: 4-5 timer

Min. antal: 1 personer
Max antal: 10 personer
Voksne fra kr. 995,-
Børn under 13 år fra kr. 470,-
Minimumsalder: 8 år

Kajakture
I kajak oplever I virkelig den fantastiske stilhed, der hersker i disse arktiske egne, og I kan komme tættere på dyrelivet end i de store både. Langs fjordene holder havfugle til i tusindvis, og sælerne lader ofte kajakroere komme ganske tæt på, når de soler sig på isflagerne. Undervejs vil guiden dele ud af sin store viden om Svalbard og områdets dyreliv. To-dages kajakture med overnatning i telt er også en mulighed.

Varighed: 7 timer

Min. antal: 2 personer
Max antal: 16 personer
Nedre aldersgrænse: 12 år

Voksen fra kr. 1.095,-

Vandreture
Forskellige guidede vandreture arrangeres i landskaberne omkring Longyearbyen. På denne måde kommer I helt tæt det skrøbelige planteliv, der har fundet grobund i den stenede klippejord. Trods de ekstreme forhold har man optalt omkring 170 plantearter på Svalbard, hvoraf de fleste gror i området omkring Longyearbyen. Plantelivet er yderst skrøbeligt, og alle planter på Svalbard er fredede. Der er også gode chancer for at se rensdyr og gæs, og med lidt held lusker en polarræv måske forbi.

Varighed: 5-8 timer alt efter rute

Voksen fra fra kr. 725,- alt efter rute

Fossiljagt ved Longyear-gletsjeren
Når I står på dækket af et skib og kigger ind på de hvide og brune fjelde, kan det være svært at forestille sig, at Svalbard for omkring 60 millioner år siden var et tropisk ø-rige. Men store fossilforekomster fortæller om de planter, der tidligere groede på bjergskråningerne. Planterne var dog ikke alene. Også dinosaurusser og andre dyr levede her, og deres knogler ligger velbevaret i Svalbards iskolde permafrost.

Sammen med en guide begiver I jer til Longyear-gletsjeren, hvor mange fossiler af planter er fundet. Om I finder noget selv, er naturligvis et spørgsmål om held. Men har I heldet med jer, er I som regel velkomne til at tage fossilerne med hjem.

Varighed: Ca. 3 timer

Min. antal.: 2 personer
Max antal.: 10 personer
Voksen fra kr. 290,-
Børn under 15 år fra kr. 250,-

Rideture
Rideture i området omkring Longyearbyen kan arrangeres efter ønske.

Længere ekspeditioner
Størstedelen af Svalbard kan kun nåes på længere ekspeditioner ad flere dages varighed. Om sommeren kan disse foregå med skib, kajak, i hundeslæde eller til fods. I vintersæsonen er ski-ekspeditioner, længere hundeslædeture og snescootersafarier af 2-3 dages varighed oplagte muligheder for at komme langt ud i naturen. Kontakt os for at høre om mulighederne.

Svalbard - Hundeslæde (Fotograf Ragnar Hartvig)

Det er tid til hjemrejse. Alt efter flytiderne vil I sandsynligvis have tid til de sidste oplevelser og indkøb i Longyearbyen, inden turen går til lufthavnen. Igen er lufthavnsbussen direkte fra hotellet en mulighed, men hotellet kan også arrangere en taxa. Turen tilbage mod Danmark går via Oslo. Af og til med en mellemlanding i Tromsø.

Svalbard - Longyearbyen

Hvem kan klare turen?
Svalbard er et af klodens mest utilgængelige steder. Alligevel vil næsten alle kunne være med på en smuttur som denne. I bor under komfortable forhold på et godt førsteklasses hotel i Longyearbyen, hvor der også findes et forbavsende bredt udbud af restauranter. Udflugterne foregår typisk med enten skib, hundeslæde eller snescooter. Guiderne er yderst professionelle, og udstyret er tilpasset de særlige forhold i det høje Arktis. Terrænet er ujævnt de fleste steder uden for Longyearbyen, men de fleste udflugter inkluderer ikke længere gåture.

Klima og påklædning
På trods af at Svalbard har et typisk polarklima med blot 200 mm nedbør om året og hurtige vejrskift, er klimaet her mildere end andre steder så langt mod nord. Sne og frost kan forekomme året rundt, men gennemsnitstemperaturen i juli måned ligger typisk på omkring seks grader celsius. I ekstreme tilfælde er det dog muligt at opleve temperaturer op mod 20 grader celsius. I den anden ende af skalaen er vintertemperaturer ned til minus 30 grader ikke ualmindelige, og i marts 1986 målte man minus 46,3 grader! Varmt, vindtæt og vandskyende tøj er derfor vigtigt året rundt. Men det er ikke nødvendigt at investere i en fuld ekspeditionsudrustning, hvis I besøger Svalbard i sommerhalvåret. Mange udflugter med snescooter og hundeslæde inkluder lån af den nødvendige påklædning.

På Svalbard er der tradition for, at man tager skoene af, når man går indenfor. Ikke blot i private hjem, men også på mange hoteller og lignende. Denne skik stammer fra dengang, kulminerne lå inde midt i byen, og man ikke ønskede at få sorte fodaftryk på gulvene. Så det er en god ide at medbringe hjemmesko eller tykke sokker til indendørs brug.

Sprog
Norsk er det mest udbredte sprog på Svalbard, hvor et væld af andre sprog dog også tales. De fleste guider samt personale på hoteller og i restauranter vil kunne tale norsk og/eller engelsk. Der er ikke dansktalende guider med på rejsen.

Til og fra lufthavnen
Lufthavnsbusser møder alle fly i Longyearbyens lille lufthavn og kører til alle større hoteller inde i byen. Dette er klart den billigste måde at komme ind til byen. Alternativt holder der altid taxaer ved lufthavnens udgang.

Andre lignende ture
MarcoPolo samarbejder med Quark Expeditions, der i mere end 20 år har været blandt verdens førende udbydere af polarkrydstogter til klodens mest ufremkommelige egne. Deriblandt adskillige fantastiske polarkrydstogter til fjerne egne af Svalbard. Vi viser kun et lille udvalg af Quarks ekspeditioner på vores hjemmeside, men I kan se mange flere på Quarks hjemmeside – klik her.

Udvalgte hoteller på rejsen

Hoteller skal ikke blot være et sted at bo. De skal være en oplevelse i sig selv. Her kan du se et nogle af vores foretrukne hoteller på Svalbard. Men vi har mange flere.

Priseksempel

Pris pr. person i delt dobbeltværelse
Rejseperiode
1 maj 2019 - 31 okt 2019
ved 2 voksne
fra 8.595 kr.
Ved 2 voksne og 2 børn
Kontakt os for pris
Inkluderet i prisen
 • Flyrejse fra København til Longyearbyen t/r
 • Lufthavnsskatter- og afgifter
 • 4 nætter på Radisson Hotel Longyearbyen
 • 4 x morgenmad
 • Guidet byrundtur i Longyearbyen
 • Administrationsgebyr og konkursdækning i henhold til Rejsegarantifonden
 • Fuld CO2-kompensation – læs mere
Ikke inkluderet i prisen
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring
 • Visum, hvis påkrævet
 • Måltider udover de nævnte
 • Personlige udgifter, drikkevarer og drikkepenge
 • Dagsture

Der tages forbehold for eventuelle tillæg grundet højtider, særlige begivenheder og lignende samt den aktuelle pladssituation på bestillingstidspunktet.

Hos MarcoPolo er det dig, der bestemmer. Denne rejse kan tilrettelægges, så afrejse- og hjemkomstdato passer netop dig. Ligeledes kan rejsen forkortes eller forlænges, hvis du ønsker det. Kontakt en af vores dygtige rejsekonsulenter og få et tilbud på din unikke rejse.

Er der flere eller færre rejsedeltagere på din rejse? Intet problem. Vi laver altid rejsen unikt til dig, så rejsen kan fuldstændig tilpasses dine ønsker og behov.  Kontakt venligst en rejsekonsulent på 70 12 03 03 eller send os en forespørgsel. Så laver vi et uforpligtende tilbud til dig.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel
70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Sådan bestiller du en rejse til Arktis

 • Kontakt os Kontakt os

  Ring til os på 70 12 03 03 , skriv en mail eller kom forbi vores kontor i Valby.

 • Dialog Dialog

  Tag en snak med vores rejsekonsulenter, der hjælper dig med at sammensætte din drømmerejse.

 • Du får et tilbud Du får et tilbud

  Rejsekonsulenten laver et tilbud på din rejse. Dette er naturligvis helt uforpligtende.

 • Rejsen bestilles Rejsen bestilles

  Dialogen fortsætter til rejsen til fulde opfylder dine ønsker. Først da bestilles rejsen.

 • Vi ordner det praktiske Vi ordner det praktiske

  Vi ordner alt det praktiske. Du skal bare pakke tasken og begynde at glæde dig.

Det siger kunderne

 • Fuldkommen ærlig
  Vigtigst af alt: Vores konsulent er fuldkommen ærlig. Man føler sig tryg i planlægningen af rejsen.
 • Fuld tilfredshed
  Fuld tilfredshed. Vi er trofaste og tilfredse kunder igennem 20 år!
 • Vil afsted igen
  Det er helt bestemt ikke sidste gang, vi vil rejse med MarcoPolo. Vi giver vores bedste anbefaling til MarcoPolos dygtige rejsekonsulenter.

Lad os give et tilbud på dit eventyr til Arktis

Vi kender de skønneste steder i Arktis og jagter hele tiden autentiske oplevelser til favorable priser. Ring til os på 70 12 03 03 og lad os snakke om dit næste eventyr. Du kan også booke et telefonisk eller personligt møde.

Book et møde

Inspiration

Du kan få mere inspiration til dine rejser i disse artikler.
Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel