Polarkrydstogt rundt om Svalbard

Højt mod nord – blot 1.300 km fra Nordpolen – ligger en af Europas bedst bevarede hemmeligheder. En fortryllende verden af forrevne klipper, lave sneklædte bjerge og enorme gletsjere, der møder Polarhavets næringsrige vand. Et storslået landskab af rå skønhed, hvor isbjørne i stort antal jager på pakisen, hvalrosser søger sikkerhed i flokke langs klippekysten, og havfugle i millionvis yngler på stejle fuglefjelde.

Ombord på et lille, topmoderne ekspeditionsskib udforsker du Svalbards rå natur. Den præcise rute afhænger af vind, vejr og is. Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, hvilken rute skibet tager på netop dette krydstogt, eller hvor du kommer i land. Men målet er at sejle hele vejen rundt om hovedøen Spitsbergen og undervejs udforske nogle af de mest afsidesliggende fjorde, gletsjere og småøer under landgange i gummibåde. Dette fører dig om på østsiden af Svalbard, hvor chancerne for at se isbjørne er størst.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Se video om skibet

Dagsprogram

Fra Danmark sættes kursen nordpå mod Svalbards hovedby, Longyearbyen. Longyearbyen er ikke nogen stor by. Men med sin dramatiske beliggenhed mellem fjorden og høje fjelde på kanten af verden samt sine butikker, spændende museer og glimrende restauranter, er det værd at bruge en dag på at udforske denne hyggelige lille by. Mange huse er malet i stærke farver, der står i skærende kontrast til de stejle bjerge omkring byen, og rensdyr ses af og til græsse på tundraen mellem bygningerne.

Det er fristende at snøre vandreskoene og begive sig ud i den vilde natur omkring byen. Men det er ikke nogen god ide. Isbjørne kan dukke op overalt på Svalbard, hvorfor det er lovpligtigt at bære våben uden for byen. Et muligt mål for en lille udflugt inden for bygrænsen kunne være kirken, der må være en af de eneste kirker i verden med en udstoppet isbjørn. Natten tilbringes på Funken Lodge, der er blandt Svalbards absolut bedste og mest stilfulde hoteller.

Svalbard - Longyearbyen

Du har en god del af dagen i Longyearbyen, inden det er tid at gå ombord på ekspeditionsskibet. Efter en kort velkomst, står skibet til søs og sætter kurs nordpå gennem Adventfjorden mod Isfjorden. Longyearbyen forsvinder hurtigt i det fjerne, og snart er du omringet af den særlige arktiske stilhed. Udover den svage lyd fra motoren, høres kun vindens susen, og bølgernes kærtegn af skroget. Det arktiske lys er skarpt på en solrig dag, og den friske havluft fylder lungerne.
En sjælden gang imellem ses rester af menneskelig bebyggelse inde på land. Måske et tidligere minesamfund eller en for længst forladt fangsthytte. Men langt de fleste steder ses kun den vilde, arktiske natur. Med held får du måske øje på vågehvaler, der bryder overfladen for at tække luft, inden turen går tilbage mod havets dyb. Også mange fugle holder til ved Isfjorden. Havheste ses ofte ride på vinden nær skibet, og tusindvis af alkefugle yngler på fuglefjeld langs fjorden.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Fra Isfjorden sættes kursen nordpå langs Svalbards vestkyst mod Krossfjorden. Er forholdene til det, sættes gummibådene i vandet, så du kan udforske 14. juli-gletsjeren. Overalt på Svalbard glider enorme gletsjere ned fra bjergene som frosne floder, til de når vandkanten, hvor store isklumper brækker af og fortsætter deres rejse til havs. Om vinteren forhindrer pakisen skibe i at komme tæt på gletsjerne, men i de lune sommermåneder kan du nå helt op til gletsjerkanten, der rejser sig brat op af havet. Fugle af forskellig art yngler på de stejle klipper, og med held får du måske øje på sæler på isflagerne eller polarræve på udkig efter fugleunger, der er faldet ud af reden.

Fra gletsjeren fortsætter du til en af verdens nordligste byer Ny Ålesund, der ligger i den smukke, gletsjerfyldte Kongsfjorden. Dette afsidesliggende, tidligere minesamfund har nu byttet skovlen og hakken ud med forskning. Du kan kigge forbi museet, byens enlige butik samt sende postkort fra verdens nordligste postkontor. På trods af at minerne ikke længere er aktive, er byen et levende vidnesbyrd om Svalbards lange fortid med kulminedrift.
Men byens historie går endnu længere tilbage. Dette står klart, når du står foran masten fra flagskibet »Norge«, der blev brugt af Roald Amundsen i sit forsøg på at blive den første mand på Nordpolen. To år senere forsøgte også Umberto Nobile at nå Nordpolen fra Ny Ålesund. Nobiles mål var at flyve til Nordpolen i luftskib, men han forulykkede undervejs. Flere redningsekspeditioner blev iværksat bl.a. af Roald Amundsen. Nobile blev reddet, men Roald Amundsen forsvandt i sneen og blev aldrig fundet. Det er dog ikke historie det hele i Ny Ålesund. Mange fugle holder til i dette område, og fugleinteresserede bør ikke pakke kikkerten for langt væk.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

I dag når skibet det nordligste punkt på sin rute, når du udforsker den lille øgruppe Syvøerne blot 870 kilometer fra den geografiske Nordpol. Engelske sømænd besøgte øerne under en ekspedition i 1780’erne og benyttede lejligheden til at opkalde dem efter sig selv. Den mindste ø hedder Nelsonøya efter en lavt rangerende sømand ved navn Horatio Nelson. Denne ubemærkede sømand steg senere i graderne og blev verdenskendt som Admiral Nelson i slaget ved Trafalgar, hvor han stod i spidsen for den samlede britiske flåde. I dag når kun få folk til disse fjerne øer. Men en lille hytte samt resterne af en båd vidner om fortidens hvalfangst i disse farvande. Det samme gør bunkerne af hvalknogler, der ligger spredt rundt i landskabet. Øerne er desuden prima hvalros- og isbjørneterritorium, så hold øje med isflagerne, når skibet zigzagger ind og ud mellem ismasserne.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Hvordan dagene kommer til at gå afhænger helt og holdent af isen. Ingen landgange er planlagt, så dagene går med at sejle rundt mellem isflagerne og de mange småøer på udkig efter dyr. Dette giver dig mulighed for at få et indtryk af naturen i dette ekstremt afsidesliggende område, og der er god tid til at kigge efter dyr.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Skibet fortsætter støt og roligt dybere ind i de isfyldte farvande. Tillader forholdene det, sættes kursen nord om Nordaustlandet, der er den næststørste ø i Svalbard-øgruppen. Naturen er rå og vild i denne frosne polar-ørken, men isbjørne, hvalrosser og rensdyr ses af og til. Dagens mål er den store gletsjer Schweigaardbreen. Måske lægger du også til ved Firkantbukta, hvor det er muligt at komme lidt op i landskabet og få nogle gode billeder. En anden mulighed er at sætte gummibådene i vandet ved Storøya, der er et godt sted at kigge efter hvalrosser.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

I dag forsøger kaptajnen at nå helt ud til den sjældent besøge ø Kvitøya. Denne fjerne udpost ligger tættere på den russiske del af Arktis end resten af Svalbard. Så her er du så langt væk fra alting, som det næsten er muligt at komme. En tyk iskappe dækker næsten hele øen, og kun nogle få steder er isfrie. Deriblandt Andréeneset på den vestlige side af øen, hvor den svenske opdagelsesrejsende S. A. Andrée og hans følge forsvandt i 1897 under deres forsøg på at nå Nordpolen i luftballon.

Et andet muligt mål er Kraemerpynten på østsiden af Kvitøya. Da isbjørne ofte holder til her, er det sjældent muligt at komme i land. I stedet udforskes kysterne i gummibåde. Det er på denne måde, at der er størst chance for at komme tæt på områdets vilde dyreliv. Store flokke af hvalrosser holder også til i området, og med lidt held kan du komme ganske tæt på de enorme flokdyr, der soler sig på isflagerne.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Kursen sættes nu sydpå mod et område med mægtige gletsjere. Dagens program er ret åbent. Måske går du i land på Isisøya på østsiden af Nordaustlandet. Du passerer sandsynligvis også forbi gletsjeren Bråswellbreen, der er kendt for sine smukke vandfald, der skabes, når gletsjerisen smelter i sommermånederne.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Endnu en flot sejltur venter i dag, når skibet fortsætter ned langs Svalbards østkyst til øerne Barentsøya og Edgeøya. Efter de sidste par dage at have sejlet gennem de vilde polarørkenlandskaber i den nordøstlige del af øgruppen, begynder du nu at se forandring i landskabet, der gradvist bliver frodigere, jo længere sydpå du kommer.
Planen er at gå i land i Freemansundet. Men pakis og tilstedeværelsen af isbjørne kan gøre landgang her umulig. Andre mulige stop er Sundneset, hvor du kan opleve en gammel pelsjægerhytte, eller Kapp Lee, hvor hvalrosser ofte holder til. Dette er et godt sted at strække benene på en gåtur.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Dagen starter tidligt med en rolig tur gennem de gletsjerfyldte fjordene i Hornsund-området, der domineres af dramatiske bjergtinder. Blandt de flotteste er Hornsundtind samt Bautaen, og pludselig giver det mening, hvorfor de tidlige hollandske opdagelsesrejsende kaldte øen Spitsbergen, hvilket betyder ’spidse bjerge’.
Både sæler og isbjørne ses med jævne mellemrum i dette område. Med held får du måske også øje på hvidhvaler i havoverfladen. De voksne individer er helt hvide, mens de yngre dyr har en mere grå farve. Hvidhvaler er sociale dyr, og ofte ses de i flokke. De er for øvrigt de eneste hvaler der kan dreje hovedet. Man regner med at mellem 5000 og 10.000 af disse smukke dyr lever omkring Svalbard, hvilket gør dem til den oftest sete hval på disse kanter.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Turen fortsætter til Bellsund, der er et af de største fjordsystemer i Svalbard. Lune havstrømme gør dette område en smule varmere end resten af øgruppen, hvilket giver grobund for en rigere vegetation. Blomster i overraskende antal pibler frem i den korte arktiske sommer og giver et strejf af farve til de brune og hvide landskaber. Trods de ekstreme forhold har man optalt omkring 170 plantearter på Svalbard, hvoraf de fleste gror i dette område samt omkring Longyearbyen.

Et muligt landgangssted er Ahlstrandhalvøya ved udmundingen af Van Keulenfjorden, hvor store bunker af hvidhvalskeletter ligger spredt rundt i landskaberne. Disse er levn fra den voldsomme hvalfangst omkring Svalbard i 1800-tallet. Særlig mange hvidhvaler måtte lade livet til hvalfangerne. Men heldigvis blev bestanden af hvidhvalerne ikke helt udryddet, og der er gode chancer for at se en flok eller to på dagens sejlads. Det er heller ikke ualmindelig at opleve rensdyr græsse på den åbne tundra inde på land eller se nogle af de mange fugle, der holder til langs kysterne i sommermånederne.

Svalbard - Oceanwide Expeditions

Skibet står igen ind i Isfjorden, og først på dagen lægger du atter til i Longyearbyen. Du kan vælge at forlænge rejsen med en dag eller to i Longyearbyen, hvis du ønsker det. Ellers går turen mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Svalbard - Longyearbyen

Målet er at sejle med uret hele vejen rundt om øerne. Men vejr-, vind- og især isforhold ændrer sig konstant omkring Svalbard, og det er nødvendigt at tilpasse hvert krydstogt til de givne forhold. Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, hvilken rute skibet tager, eller hvor du kommer i land. På tidligere sejladser er det lykkedes at nå frem til Kvitøya i cirka 70% af tilfældene. Skulle det vise sig at være umuligt at sejle i de nordøstligste farvande på grund af pakis, lægges ruten gennem Hinlopen-stræden.

Sikkert er det, at kaptajnen vil tilrettelægge programmet, så du får mest muligt ud af tiden ved Svalbard. Døgnets mange lyse timer udnyttes fuldt ud, og landgange kan forekomme fra tidlig morgen til sen aften. Fleksibilitet har altid været en del af polarudforskning, og dette har ikke ændret sig.

Rejsen laves i samarbejde med Oceanwide Expeditions.

Udvalgte hoteller på rejsen

Priseksempel

Pris pr. person i delt dobbeltværelse
Rejseperiode
9 aug 2019 - 21 aug 2019
ved 2 voksne
fra 53.995 kr.
Tillæg for enkeltværelse
Kontakt os for pris
Inkluderet i prisen
 • Flyrejse fra København til Svalbard t/r.
 • Lufthavnsskatter- og afgifter
 • Transport fra Svalbard Lufthavn til Funken Lodge
 • 1 nat på Funken Lodge inkl. morgenmad
 • Transport fra Funken Lodge til Skibet
 • Sejlads med M/V Hondius ifølge program i dobbelt porthole kahyt.
 • Alle måltider ombord inkl. snacks, the og kaffe
 • Alle udflugter og aktiviteter ifølge program
 • Foredrag af erfarne naturforskere ombord
 • Fri afbenyttelse af gummistøvler og snesko
 • Omfattende materiale om ekspeditionen
 • AECO afgifter og skatter
 • Transport fra skibet til Svalbard Lufthavn
 • Administrationsgebyr og konkursdækning i henhold til Rejsegarantifonden
 • Fuld CO2-kompensation – læs mere
Ikke inkluderet i prisen
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring
 • Visum, hvis påkrævet
 • Måltider udover de nævnte
 • Personlige udgifter, drikkevarer og drikkepenge

Der tages forbehold for eventuelle tillæg grundet højtider, særlige begivenheder og lignende samt den aktuelle pladssituation på bestillingstidspunktet.

Hos MarcoPolo er det dig, der bestemmer. Denne rejse kan tilrettelægges, så afrejse- og hjemkomstdato passer netop dig. Ligeledes kan rejsen forkortes eller forlænges, hvis du ønsker det. Kontakt en af vores dygtige rejsekonsulenter og få et tilbud på din unikke rejse.

Er der flere eller færre rejsedeltagere på din rejse? Intet problem. Vi laver altid rejsen unikt til dig, så rejsen kan fuldstændig tilpasses dine ønsker og behov.  Kontakt venligst en rejsekonsulent på 70 12 03 03 eller send os en forespørgsel. Så laver vi et uforpligtende tilbud til dig.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel
70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Sådan bestiller du en rejse til Arktis

 • Kontakt os Kontakt os

  Ring til os på 70 12 03 03 , skriv en mail eller kom forbi vores kontor i Valby.

 • Dialog Dialog

  Tag en snak med vores rejsekonsulenter, der hjælper dig med at sammensætte din drømmerejse.

 • Du får et tilbud Du får et tilbud

  Rejsekonsulenten laver et tilbud på din rejse. Dette er naturligvis helt uforpligtende.

 • Rejsen bestilles Rejsen bestilles

  Dialogen fortsætter til rejsen til fulde opfylder dine ønsker. Først da bestilles rejsen.

 • Vi ordner det praktiske Vi ordner det praktiske

  Vi ordner alt det praktiske. Du skal bare pakke tasken og begynde at glæde dig.

Det siger kunderne

 • Fuldkommen ærlig
  Vigtigst af alt: Vores konsulent er fuldkommen ærlig. Man føler sig tryg i planlægningen af rejsen.
 • Fuld tilfredshed
  Fuld tilfredshed. Vi er trofaste og tilfredse kunder igennem 20 år!
 • Vil afsted igen
  Det er helt bestemt ikke sidste gang, vi vil rejse med MarcoPolo. Vi giver vores bedste anbefaling til MarcoPolos dygtige rejsekonsulenter.

Lad os give et tilbud på dit eventyr til Arktis

Vi kender de skønneste steder i Arktis og jagter hele tiden autentiske oplevelser til favorable priser. Ring til os på 70 12 03 03 og lad os snakke om dit næste eventyr. Du kan også booke et telefonisk eller personligt møde.

Book et møde

Inspiration

Du kan få mere inspiration til dine rejser i disse artikler.
Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel