Rejser til det centrale Indien

Rejs til det centrale Indien og oplev f.eks. Sarnath, stedet hvor buddhismen startede, da Buddha holdt sin første prædiken, Varanasi hvor millioner af pilgrimme tager rensende bade i Gangesflodens hellige vand og Khajuraho med de mystik-omspundne stentempler med imponerende udskæringer. Et besøg i Mumbai, en by der bobler af liv og larm, er et sanseligt bombardement. Her finder man også Indiens bedste shopping og finansverdenens centrum. De mange nationalparker i det centrale Indien byder på landskaber af tropiske skove, bambuslunde, dybe kløfter og brusende vandfald. Dyrelivet i disse parker er rigt på leoparder, antiloper, brillebjørne og endda de sjældne gavialkrokodiller. Det mest imponerende dyr I kan finde her er dog den bengalske tiger. Tigeren er blandt jordens mest formidable rovdyr, og at opleve den elegante kat i fri natur er en oplevelse, der kun er de færreste forundt.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Hos MarcoPolo får du:

 • Erfaring

  Mere end 35 års erfaring i eventyrlige rejser

 • Flexibilitet

  Din rejse sammensættes efter dine ønsker og dit budget

 • Rådgivning

  Fra Danmarks bedste rejsekonsulenter

 • Viden

  Vi kender rejsemålene og hotellerne indgående

 • Spar tid

  Spar tid og lad os ordne det praktiske

 • Sikkerhed

  Vi er der for dig. Både før, under og efter rejsen

Sarnath

For mere end 2.500 år siden opnåede den unge prins Siddhartha nirvana efter at have mediteret intenst under et stort bodhi-træ i Bodhgaya i den indiske stat Bihar. Herefter blev den unge prins til Buddha, Den Oplyste, og verden ville aldrig blive den samme igen.

Det var dog, hvad der skete nogle dage senere, der for alvor skulle ændre verden. For efter at have forladt Bodhgaya vandrede den unge Buddha til Sarnath, hvor han holdt sin første offentlige prædiken. I buddhismen siger man, at han satte det store hjul i gang. Resten af historien kender vi. I dag 2.500 år senere er buddhismen vokset til at være en verdensreligion, og det hele startede her i Sarnath.

I dag er Sarnath en relativ lille by. Rundt om i de støvede gader ligger buddhistiske templer og ruiner, der alle leder op til den lille lund, hvor Buddha holdt sin prædiken. En stor stupa pryder stedet, der ellers er bevaret som en lille park.

Varanasi

Varanasi hed tidligere Benares og ligger på bredden af Gangesfloden. Den har i flere tusinde år været Indiens religiøse centrum for hinduer.

Varanasi er en by, der påvirker alle dine sanser. Gaderne vrimler med pilgrimme, tiggere og handlende, der alle prøver at kæmpe sig vej gennem de smalle gader. Engang imellem deler menneskestrømmene sig i to, når en svedende rickshawchauffør forsøger at trampe sin cykeltaxa op mod strømmen. Sælgere faldbyder højlydt deres varer mens eksotiske dufte fylder luften. Den varme luft sitrer i gaderne, stemningen koger, og man ved snart ikke, hvor man skal kigge hen for at få det hele med. Lydene, lugtene, farverne og varmen gør oplevelsen intens, og den larmende, kaotiske by gør et stort indtryk på alle rejsende.

Hver aften ved halv syv tiden udfører hinduerne er særlig religiøs ceremoni ved Daswamedha Ghat ved Ganges floden. Mange sætter olielamper ud i floden, og når mørket sænker sig, og lysene driver af sted, opstår en næsten magisk stemning.

Der er konstant omkring en million pilgrimme i byen. De er kommet hertil for at deltage i det spirituelt rensende bad i Ganges. Overalt på trapperne, der fører ned til vandet, ses senede mænd i lændeklæder og kvinder i farvestrålende sarier, som vasker sig i det hellige vand. For de fleste er det deres livs drøm, der går i opfyldelse, og hele atmosfæren ved floden bekræfter dem i ønsket om også at ende deres dage i Varanasi. For at dø i Varanasi er den sikreste vej til himlen.

Amritsar

Amritsars altoverskyggende omdrejningspunkt er sikhernes helligdom, Det Gyldne Tempel. Templet ligger i al sin glans i et stort bassin midt i byen. Rundt om bassinet ligger adskillige smukke, hvide templer, hvor hellige mænd iført farverige dragter, kniv og spyd patruljerer i de marmorpyntede søjlegange. Våbnene er nu mest for traditionens skyld, for der hersker en ualmindelig afslappet stemning omkring Det Gyldne Tempel, som du ikke oplever ret mange andre steder i Indien.

Arkitekturen i templet kan ved første øjekast ligne en blanding af muslimske og hinduistiske elementer, men resultatet er unikt for sikherne. Den lotusformede kuppel, der pryder taget, siges at være forgyldt med hele 750 kilo guld. Også de øvre dele af templets sider er forgyldte, og det hele stråler i den stærke sol. Pilgrimme fra hele verden valfarter hertil for at bede og bade i det hellige vand. Gratis mad udleveres til alle pilgrimme, og hele 25.000 måltider serveres på en typisk dag. Ved templet er alle lige. Her betyder kaster og social status, i princippet ikke noget, og man kan se gadefejere sidde og spise side om side med direktører og hellige mænd.

Khajuraho

Khajuraho ligger dybt inde i hjertet af Nordindien, og ville næppe have fået verdens opmærksomhed, var det ikke for byens helt enestående hinduistiske stentempler, der blev skabt af Chandela dynastiet i løbet af blot to yderst kreative århundreder fra omkring 950 til 1150 e.Kr. I dag er templerne ved Khajuraho optaget på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv.

De enorme stentempler er et formidabelt syn set fra afstand, men det er først, når I kommer tættere på, at I kan se de unikke stenudskæringer, der har gjort templerne så berømte. Fra basen til toppen af de højeste tårne er templerne dækket af imponerende dekorationer. Nogle former geometriske mønstre, mens andre viser stenfigurer i forskellige erotiske stillinger.

Man er ikke i tvivl om, hvad figurerne foretager sig, og man må tage hatten af for den fantasi, stenhuggerne er gået til opgaven med. Det er dog ikke erotik det hele. Templerne er som en billedbog om livet på dette sted for 1.000 år siden. Kigger I godt efter, vil I se guder, gudinder, himmelske nymfer og mytologiske dyr stå side om side med forførende hofdamer, modige krigere og musikere.

Oprindeligt var der omkring 85 templer i Khajuraho, af hvilke 25 stadig står i meget fin stand. Megen mystik omgiver disse fjerntliggende templer. Hvorfor blev de bygget på dette sted, der også for 1.000 år siden var meget langt væk fra alting? Hvordan lykkedes det Chandela-kongerne at konstruere så mange templer i så høj kvalitet på så kort tid? Og hvorfor valgte de at dekorere disse med så eksplicitte erotiske scener?

Ingen ved det med sikkerhed, men templernes afsides placering skulle vise sig at blive deres redning. Da de muslimske invasionshære i middelalderen erobrede store dele af det nordlige Indien og erstattede hindutempler med moskeer, nåede de aldrig til Khajuraho, hvilket har efterladt templerne i fantastisk stand.

I dag er templerne ved Khajuraho optaget på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv. Alligevel når forbavsende få turister helt ud til Khajuraho, hvorfor I ofte har disse mesterværker næsten for jer selv.

Panna National Park

Panna National Park ligger ved Vindhya Hills og Kenfloden, der udgør et af de vigtigste beskyttede områder i det centralindiske højland. Dele af parken består af et stort plateau domineret af tropisk skov, dybe kløfter, brusende vandfald og tætte teaktræsskove.

I de lavere højder mødes I af åbne skove og bambuslunde. I dette klippefyldte og ujævne terræn lever en bred vifte af dyr. Brillebjørne, hyæner, sambarhjorte, vildsvin og de store nilgauantiloper er blot nogle af de dyr, I kan møde i parken. Men det er dyrene øverst i fødekæden, der har gjort parken berømt. Mellem træerne ligger de formidable bengalske tigere på lur efter næste måltid. Men de er ikke ene om at jage i det klippefyldte landskab. Leoparder tager også sin del af antiloperne og Kenfloden er et af de sidste levesteder i Indien for de meget sjældne smalsnuede gavialkrokodiller.

Bandhavgarh National Park

Bandhavgarh breder sig 448 km² over de lave Vindhya og Satpura bjerge. Naturen er både smuk og varieret. Nogle steder finder I tropiske skove, mens åbne områder og lave, stenede bakker dominerer de dramatiske landskaber andre steder. Midt i det hele ligger et 2.000 år gammelt fort og en statue af Visnu fra det 10. århundrede.

Desuden har Bandhavgarh en af de højeste koncentrationer af tigre af alle nationalparker i Indien. Så chancerne for at opleve det majestætiske dyr er stor her. Ikke mindst fordi landskaberne mange steder er åbne, så dyrene er lettere at få øje på. Guiden vil kigge efter spor på jorden og kradsemærker på træerne for at spore sig ind på tigrene. I vil måske også støde på leoparder, hjorte- og antilopearter, brillebjørne og vilde hunde, når I udforsker området. Makakaber og grå langurer holder til i trætoppene sammen med et imponerende antal fugle.

 

Kanha National Park

Kanha National Park er en af kronjuvelerne blandt Indiens parker. Med sine 1.945 km²  uberørt vildnis er den en af landets største og mest spektakulære. Maikal Hills og de lave Satpura bjerge ruller mod horisonten og danner rygraden i nationalparken. Dybe skove af saltræer dominerer landskaberne mange steder, men også kølige bambuslunde og åbne grønne enge er at finde i parken.

Kanha var et af de oprindelige ni tigerreservater, der i 1973 blev sat til side i et forsøg på at redde det prægtige, men stærkt truede kattedyr. Ikke alle parker klarede opgaven lige godt, men Kanha er en af projektets succeshistorier.

I dag er parken blandt de absolut bedste steder i Indien at opleve den bengalske tiger i fri natur. Men de stribede katte er på ingen måde de eneste dyr, der holder til mellem træerne. Også leoparder, vildsvin, hyæner, sjakaler og en lang række hjorte- og antilopearter lever i parken. Det samme gør den særprægede myreslugende pangolin og gauren, der er Asiens svar på bisonoksen. Sågar en stærkt udryddelsestruet underart af barasinghahjorten, har fundet fristed i Kanha. Fugleentusiaster vil glædes over parkens fuglebestand, der tæller mere end 300 arter.

Pench National Park

Pench er bestemt ikke blandt Indiens mest besøgte nationalparker. Faktisk er det de færreste indere eller turister, der har hørt om denne park. Dette er dog godt nyt. For det betyder, at naturen her er uberørt og dyrelivet særdeles rigt.

Parken breder sig over 758 km² langs Pench floden nær de sydlige skråninger af Satpurabakkerne. Landskaberne er domineret af tropisk skov samt et stort netværk af bække og små floder, der løber gennem parkens dale.

Pench er et godt eksempel på en typisk tør og åben indisk teakjungle. Tørke sætter ind hvert forår, og omkring april tørrer Penchfloden ud og efterlader isolerede vandhuller kaldet dohs. I de næste måneder vil disse dohs være samlingssteds for området dyr, der søger hertil for at drikke.

De åbne landskaber giver gode muligheder for at opleve parkens rige dyreliv. Hjorte og antiloper af forskellig art græsser i lysningerne, mens de enorme gaurokser maser sig gennem underskoven, hvor leoparder, ulve og sjakaler ligger på lur. Man regner med at omkring 25 bengalske tigre holder til i parken. Det samme gør mere end 300 fuglearter inklusive parakitter, næsehornsfugle, isfugle og utallige rovfuglearter.

Ranthambore Nationalpark

Ranthambore har sit navn efter et 1.000 år gammelt fort, som stadig hæver sig op over trækronerne. Selve nationalparken dækker et område på godt 400 km² og består af skov og buskland med mange søer og vandhuller, hvor dyrene kommer for at drikke.

Ranthambore er verden over blevet kendt som Indiens vigtigste tigerreservat. Det skyldes, at vildtforvaltningen gennem mange år har arbejdet intenst på Projekt Tiger, der er et stort og ambitiøst beskyttelses- og bevaringsprogram for Asiens smukkeste kattedyr.

Selvom Ranthambore er bedst kendt for sin tigre, er her også en ganske stor bestanddel af hjorte, antiloper, sjakaler og mindre kattedyr. De mange søer er hjemsted for sumpkrokodiller, og i trækronerne og på græssletten findes et væld af fugle i smukke farvestrålende fjerdragter.

Mumbai

Mumbai er Indiens nye verdensby. Det kan være svært at se det i dag, men i en ikke al for fjern fortid lå der blot en lille fiskerby på dette sted. Men så satte The British East India Company skub i udviklingen, og langsomt forvandledes fiskerbyen til Indiens måske mest dynamiske storby. Det er i Mumbai, det sker i Indien i dag. Det er her, finansverdenen holder til. Det er her, I finder den bedste shopping, og det er her, de nyeste tendenser dukker op først.

Mumbai er en fantastisk smeltedigel af indtryk. En hektisk metropol, hvor cykeltaxaer slingrer ind og ud gennem den travle trafik, omgivet af britiske kolonitidsbygninger, moderne shoppingcentre i glas og stål, farverige templer og indisk slum i malerisk forfald.

Duften af karry fra gadekøkkenerne blander sig med bilosen, og lyden fra motorer og millioner af mennesker fylder luften. Alt sammen bidrager det til den voldsomme energi, der strømmer gennem Mumbais overfyldte gader. Dette er måske den mest indiske af alle Indiens byer. En sydende metropol, der bobler af liv og sanseindtryk døgnet rundt.

Calcutta

En gang var Calcutta blandt juvelerne i det britiske imperium. Storslåede bygningsværker blev opført i kolonitidens stil, og mange kan stadig ses rundt om i byen. Blandt højdepunkterne er Queen Victoria Monument og de neogotiske domstole. Men Calcuttas virkelige attraktion er og bliver gadelivet og de utallige farverige indtryk, der venter overalt i denne megaby.

Gå en tur ved bogforhandlerne på College Street i universitetskvarteret eller nyd en tår kaffe på den berømte Indian Coffee House og I vil hurtigt forstå Calcutta mangeårige ry som centrum for læring og politisk filosofi. Læg også vejen forbi byens blomstermarked, hvor der bugner af cerise, pink og orange morgenfruer.

Inspiration

Du kan få mere inspiration til dine rejser i disse artikler.

Snak Det centrale Indien med os - tættere på dit eventyr

Peter Schou deler hellere end gerne ud af sin store viden om Det centrale Indien. Så tag en snak med Peter Schou om de mange muligheder og få et tilbud på din unikke rejse til Det centrale Indien.

Book et møde
Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel