Burmas højdepunkter

Burma er et af Østens mest fascinerende rejsemål lige nu. Et land tabt af tiden med eventyrlige kulturskatte, enestående smuk natur og en hjertevarm befolkning. Men også et land, der står på tærsklen til store forandringer. Der er ingen tvivl om, at udviklingen kommer til at gå stærkt i Burma over de næste år. Så nu er et rigtig godt tidspunkt at opleve Burma fra sin traditionelle side.
Denne rejse tager dig til en række af Burmas højdepunkter kombineret med mindre kendte seværdigheder. Fra Yangons gyldne pagoder og grønne parker flyver du til Bagan, hvor tusindvis af gamle templeruiner fortæller historien om en rig civilisation. Her besøger du også lokale landsbyer og stifter bekendtskab med Burmas traditionelle åndereligion ved det spektakulære tempelbjerg, Mount Popa. Ved Mandalay besøger du de gamle kongebyer og nyder stemningen i byens templer og travle gader, inden turen fortsætter med fly til Heho i højlandet. Her venter spændende dage med buddhistiske huler i Pindaya, smukke landskaber og et center for pensionerede elefanter ved den historiske bjergstation Kalaw. Fortsæt gennem højlandet til Inle-søen, hvor du udforsker Nyaung Shwe i cykeltaxa, inden du kan sætte dig til rette i en motoriseret kano og sejle ud mellem Inle-søens flydende grønsagsmarker og landsbyer på pæle. Tilbage i Yangon fuldendes rejsen med spændende kulinarisk tur i cykeltaxa gennem multikulturelle Yangon ved aftentid, hvor du oplever gadelivet, fantastisk britisk kolonialarkitektur og smager på nogle af de forskellige køkkener, der er samlet her.
Rejsen foregår med privatchauffør og private guider, hvilket giver den største fleksibilitet. Desuden flyver du fire gange med indenrigsfly for at sikre mest mulig tid til at opleve.

Ring til os 70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel Chat

Dagsprogram

Fra Danmark flyver du direkte med Singapore Airlines til Singapore, hvor du ankommer næste morgen.

I Singapore skifter du fly og fortsætter Yangon i Burma. Eller du kan vælge at blive i Singapore et par dage og udforske byens eksotiske oplevelser, fantastiske shopping og gastronomi i verdensklasse.
Læs mere om stop-over i Singapore her.

I Yangon står din lokale guide og chauffør klar til at modtage dig i lufthavnen og køre dig til hotellet. Efter indlogering er resten af dagen fri til at slappe af ovenpå flyrejsen. Eller gå en tur på egen hånd og få de første indtryk af byen allerede i dag.
Burmas tidligere hovedstad er en smuk by fyldt med grønne parker, store søer og forgyldte pagoder, der hæver sig over gamle kolonitidsbygninger i forskellige grader af malerisk forfald. I Yangon er cykeltaxaer stadig en naturligt del af gadebilledet, og langt de fleste indbyggere foretrækker endnu den traditionelle klædedragt, longyi, der ligner en sarong. Men Yangon er også en by i udvikling. Duften af espresso siver ud af nyåbnede, moderne caféer, shoppingcentre har taget de lokale indbyggere med storm, og vestlige firmaer står på spring for at introducere deres produkter i Burma. Derfor er Yangon sandsynligvis det bedste sted i landet at opleve det moderne Burma. Men trækker det det traditionelle Burma mere, skal man blot gå en tur i parkerne, besøge et tempel eller drej ned ad de små sidegader. Her er Yangons særlige charme stadig intakt.

I dag venter en anderledes guidet byrundtur i Yangon, hvor du oplever både store seværdigheder samt får et indtryk af hverdagen for byens indbyggere. Første stop er en lokale banegård, hvor du stiger på et bumletog side om side med lokale pendlere. Togturen er en stor oplevelse, og overalt omkring dig ser du hverdagen udfolde sig langs skinnerne. Efter cirka 20-30 minutters kørsel hopper du af i det nordvestlige Yangon. Her er omgivelserne mere landlige end i bymidten, og du vil sandsynligvis blive mødt med en del opmærksomhed, når du besøger det lokale marked.
Religion spiller en vigtig rolle i Burma, og du får en god introduktion til buddhismen, når du besøger den enorme liggende Buddha i Kyaukhtatgyi-templet. Et andet vigtigt aspekt i burmesernes hverdag er te, og intet besøg i Burma er komplet uden et te-stop på et af de lokale te-huse. Ofte er de en simpel og meget lokal affære. Men de er uhyre populære blandt folk fra alle samfundslag, der kommer for at få sig en pause over en kop sød te med tilhørende snacks.
Efter en god kop te fortsættes mod den smukke Kandawgyi Lake, hvor en imponerende royal båd ligger som et flydende palads på søen. Parken er utrolig populær blandt de lokale, der kommer for at nyde de grønne omgivelser og den fantastiske udsigt mod Shwedagon-templet.
Netop Shwedagon er dagens helt store højdepunkt. Af alle Asiens pagoder er dette måske den smukkeste. Pagoden fylder en hel høj og er som en verden for sig. En fortryllende verden fyldt med himmelstræbende stupaer i alle størrelser, farver og eksotiske former. Pilgrimme kommer langsvejs fra for at bede ved den enorme stupa, hvis krone er dækket af tusindvis af diamanter og juveler. Særlig magisk er stemningen sidst på eftermiddagen, når guldet glimter i det bløde lys, og pilgrimme tænder levende lys omkring helligdommen. Tag dig god tid til at nyde dette fantastiske sted, inden turen går tilbage til hotellet.

En kort flyvetur fører dig til ruinbyen Bagan, der blev grundlagt i år 849 på denne tørre, flade slette ved Irrawaddy-floden. På sit højeste var den en af verdens prægtigste byer, og rejsende såsom MarcoPolo lovpriste dens skønhed og rigdom. Hvorfor Bagan blev forladt, vides ikke med sikkerhed. Men i dag står over 2.000 velbevarede stentempler står tilbage som minde om byens tidligere storhed. Nogle templer er små og raffinerede. Andre er store og himmelstræbende. Men alle har de deres helt egen karakter, og til sammen udgør de en af verdens mest spektakulære ruinbyer.
Du ankommer med morgenflyet, så du har hele dagen til at udforske området sammen med din lokale guide. Dagen igennem besøger du en række af de flotteste og mest interessante templer. Deriblandt den forgyldte Shwezigon-pagode og Wetkyi-in Gubyaukgyi, der byder på fantastiske vægmalerier. Et andet højdepunkt er Htilominlo-tempel, der foruden sin størrelse er kendt for sine fine sandstensdekorationer. Du kigger også forbi markedet i Nyang U samt en lakfabrik, hvor områdets traditioner holdes i hævd. Fortsæt herfra til Ananda-templet, der anses for at være et arkitektonisk mesterværk. Her udskiftes bilen med en hestevogn, der fører dig i et stille og roligt tempo ad støvede hjulspor forbi det højeste tempel i Bagan, Thatbyinnyu, og det enorme pyramidelignende tempel Dhammayangyi til Sulamani, hvor der venter en fantastisk solnedgang over ruinbyen fra toppen af templet.

Du kan vælge at forkæle dig selv med en fantastisk flyvetur i luftballon over tempelruinerne i det tidlige morgengry. Det er en fantastisk oplevelse af svæve lavt henover templerne, der ligger badet i det gyldne morgenlys. (Ballonturen er kun mulig fra slutningen af oktober til slutningen af marts og er ikke inkluderet i prisen).
Efter morgenmaden er det tid at stifte bekendtskab med en anden af Burmas store religioner. Foruden buddhismen bekender mange burmesere sig også til en ældre religion bestående af animistiske ånder kaldet nat, og det er 37 af disse ånder der holder til i tempelbjerget Mount Popa.
Stedet ligner noget taget ud af et eventyr. Det cylinderformede bjerg med lodrette sider skyder op af den frodige jord, og på den flade top ligger det store tempel. En trappe med omkring 800 trin fører op til templet. Turen tager cirka en halv time. Men anstrengelserne bliver rigt belønnet med en betagende udsigt over landskaberne samt muligheden for at besøge et ægte, aktivt nat-tempel.
Efter tempelbesøget fortsættes til den lille landsby Shwe Hlaing, hvor man producerer sukker fra palmesaft. Du oplever hele processen. Fra saften indsamles til den færdige sukkerholdige masse, der blandt anden kan bruges til at lave alkohol. Frokosten serveres under palmetræerne og består af et traditionelt burmesisk måltid. Herefter sættes kursen tilbage mod Bagan, hvor resten af dagen er til fri disposition. Overvej eventuelt at leje cykler og udforsk de små stier mellem ruinerne på egen hånd.

Dagen er tilegnet en meget populær lokal legende om Kong Anawrahta. Kongen havde fået en kopi af en af Buddhas tænder, som han bandt på ryggen af sin hvide elefant, hvorefter den blev sluppet fri. Elefanten stoppede fire forskellige steder i Bagan, hvilket blev set som et tegn på, at der skulle bygges templer på netop disse steder. Det gjorde kongen, og i dag tror mange burmeser, at de får deres ønsker opfyldt, hvis de besøger alle fire templer på samme dag. Om det er sandt, finder du ud af i løbet af dagen.
Turen starter ved den overdådige forgyldte stupa Shwezigon, der er meget populær hos lokale pilgrimme. Templet har også en tilknytning til nat-ånderne, hvilken guiden kan fortælle meget mere om. Næste stop er Tu Yin Taung der ligger på en bakketop i den østlige del af Bagan. 500 munkestatuer står langs vejen op til templet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over sletten og de mange templer. Det tredje tempel er Lawka Nandar; en forgyldt cylinderformet stupa på en knold højt over Irrawaddy-floden nær landsbyen New Bagan. Her nydes frokosten på en lokal restaurant, inden floden krydses med båd til det fjerde og sidste tempel; Tant Kyi Taung. Lokale legender fortæller, at Buddha selv engang har stået på den bakketop, hvor templet i dag ligger. På vej tilbage mod floden er der mulighed for at opleve det lokale landsbyliv, inden går turen tilbage over floden og videre mod hotellet.

En kort tur med morgenfly fører dig fra Bagan til Mandalay. Her står en bil med chauffør og guide klar til at køre dig til den gamle kongeby Amarapura. I dag er Amarapura en lille landsby med en del aktive klostre, en livlig silkeindustri og verdens længste bro af teaktræ, U Bein. Broen har mere end 160 år på bagen og er 1,2 km lang. Det er en fin oplevelse at spadsere en tur over broen til landsbyen på den anden side og eventuelt sejle tilbage. Efter et besøg ved et væveri nær broen fortsætter rejsen til endnu en gammel kongeby, Inwa. Biler har ingen adgang til den ø, hvor ruinerne af de gamle hovedstad ligger. Så udforskningen foregår i et vidunderligt roligt tempo i hestevogn. Undervejs ser du det royale palads, det elegante teaktræs-kloster Bagaya Kyaung og det såkaldte “Skæve tårn i Inwa”. Fra Inwa går turen mod hotellet i Mandalay.

Mandalay var Burmas sidste kongeby fyldt med templer og historier. Men i dag er Mandalay først og fremmest en ægte boomby med travle gader, livlige markeder og fuld gang i handlen med især Kina. Det bedste sted at starte udforskningen er fra toppen af bakken Mandalay Hill, der hæver sig 240 meter over byen. Fra templet på toppen har du en fantastisk udsigt over Mandalay og bjergene i det fjerne. Du kan også se Irrawaddy-floden, der snor sig gennem byen og de utallige templer og stupaer, der står rundt om i byen.
Tilbage for foden af bakken besøger du tre af Mandalays smukkeste templer: Først det fantastiske teaktræstempel Shwe Nanday Kyaung, der er dækket af udskæringer. Denne bygning er alt, hvad der er tilbage af det oprindelige royale palads. Du besøger også Kyauktawgyi Pagode, der huser en enorm Buddha-statue i marmor. Det fortælles, at det tog 10.000 mand næsten to uger at flytte marmorblokken fra floden til sin nuværende plads. Næste stop er Kuthodaw-pagoden, der kaldes “verdens største bog” på grund af sine mere end 700 marmorplader med hellige skrifter. Hver i sin lille stupa.
Eftermiddagen byder på en sejltur op ad floden til den gamle kongeby Mingun. Det er en flot tur, der giver et godt indtryk af livet langs floden. Snart dukker Minguns enorme templer op forude. Mest imponerende er resterne af den enorme stupa, der ville være blevet en af verdens største, hvis byggeriet ikke var gået i stå. Du oplever også Minguns berømte klokke, der er blandt verdens største, samt den hvide Hsinbyume-pagaode. Men der bliver naturligvis også tid til at kigge i de små butikker og boder, inden turen går tilbage mod Mandalay med båd i det bløde aftenlys.
Har du lyst til en lille aftentur på egen hånd, er det værd at besøge Mahamuni-pagoden, der huser landets helligste Buddha-statue. Pilgrimme kommer her for at lægge bladguld på Buddha-statuen, der nu næsten har mistet sin facon under det tykke lag af guld.

Helt andre oplevelser venter forude, når du flyver fra hektiske Mandalay til den lille lufthavn Heho i Shan-bjergene. Her står en chauffør og guide klar til at tage imod dig, og inden længe er kursen sat mod Pindaya. På vejen gøres holdt i byen Aung Ban, hvor du besøger det farverige marked. Markedet er et stort tilløbsstykke for lokale, der får sig en sludder med venner og bekendte mellem store bunker af hvidløg, chili, kartofler og andre grønsager.
Det er en flot køretur videre til Pindaya, og du kan stoppe for fotografier lige så ofte, du ønsker. Vel fremme i Pindaya besøger du de kæmpestore kalkstenshuler, hvor pilgrimme gennem århundreder har anbragt mere end 8.000 Buddha-figurer. Du slår også vejen forbi en familie, der producerer de smukke burmesiske parasoller. Natten tilbringes i Pindaya.

Dagens køretur fører dig dybere ind i højlandet til den tidligere bjergstation Kalaw. På vejen gøres holdt i landsbyen Magwe for at besøge et center for pensionerede elefanter. Elefanter bruges stadig i tømmerindustrien rundt om i Burma, og målet med centeret er at give elefanterne en god og værdig alderdom efter endt arbejde. Undervejs hører du om elefanternes historie i Burma, og du skal naturligvis også møde nogle af centerets elefanter, som du får lov at forkæle med godbidder såsom bananer og sukkerrør. Herefter er det tid til elefanternes daglige bad, hvilket alle elefanterne elsker. Hvis du har lyst, er du velkommen til at iklæde dig samme type tøj som elefantpasserne og hjælpe til, når elefanterne bades i floden. Tilbage på landjorden bidrager du til centerets naturgenoprettelsesprojekt ved at plante et træ, inden det er tid til frokost i centerets hovedlejr. Du er velkommen til at udforske området yderligere og tilbringe mere tid med elefanterne, hvis du har lyst, inden kursen sidst på eftermiddagen sættes mod Kalaw.
Kalaw var et af briternes fortrukne bjergstationer. Det var her de rejse til for at køle af, når temperaturen i lavlandet blev for høj. I dag er byen en meget stille og fredfyldt by med flere historiske bygninger og en særlig stemning. Ved ankomsten tjekkes ind på hotellet, hvorefter resten af dagen er fri til at udforske den lille by på egen hånd.

Efter morgenmaden fortsættes mod endnu et af turens helt store højdepunkter: Inle-søen. Men inden du når så langt, gøres stop i den lille by Nyaung Shwe nær søen. De fleste besøgende styrer direkte gennem byen for at nå frem til Inle-søen. Men det er synd. For det er en hyggelig lille by med en fin stemning. Du besøger blandt andet morgenmarkedet og kører en tur i rickshaw gennem de små gader ned til en kanal, hvor der altid er livlig aktivitet. Det er her bådene lægger til med grønsager fra Inle-søens berømte flydende markeder, mens andre varer har kurs den anden vej mod landsbyerne på søen. Fyldte kurve skifter hurtigt hænder, inden de bliver læsset på lastbiler, både og cykler. Tilbage i rickshawen fører chaufføren dig gennem stille sidegader til en bygning, hvor tomaterne fra søen sorteres og prissættes. Cykelturen fortsætter forbi nogle af byens små templer og klostre, hvor du er velkommen til at stoppe, hvis du har lyst.
Ud på eftermiddagen udskiftes bil og cykeltaxa med en båd, og inden du ved af det, suser du henover Inle-søens lave vand og ind i den helt anden verden. Der er en magisk stemning over Inle-søen, der ligger som et stort spejl i 1.000 m højde omgivet af grønklædte bjerge. Landsbyer står på pæle rundt om i søen, tomatmarker flyder på vandet, og al transport foregår i både. Børn i små kanoer er på vej til skole, kvinder vasker tøj på trappen med en stor cigar i munden, og fiskere kaster deres net ud fra en vuggende kano, mens de står på det ene ben og skubber åren gennem vandet med det andet. Mange af landsbyerne har specialiseret sig i håndværk såsom vævning af fibre fra lotusblomster, bådsbyggeri og cigarmagere. Du besøger flere landsbyer og oplever hverdagen og håndværkerne på arbejde. Desuden besøges Inle-søens helligste kloster, hvis fem Buddha-statuer er dækket af et tykt lag guld, inden turen sidst på dagen går mod dit hotel på pæle på søen.

Dagen starter ved det lokale morgenmarked, hvor folk fra søen og folk fra bjergene mødes for at handle. En stor del af Burmas etniske minoriteter bor i dette område, og du kan være heldig at møde flere forskellige folkeslag på markedet, der altid er en farverig affære. Bemærk at der ikke er marked på dage med fuldmåne og nymåne.
Fra markedet går turen igen ud på søen, hvor du passerer fyldende marker, landsbyer på pæle og fiskere, der ror med fødderne. Målet er det 400 år gamle tempelområde Indain, der er et af de mest stemningsfyldte områder ved Inle-søen. Fra søen fører en smal kanal ind i landet, og fra båden kan du ofte se folk arbejde i marken . Kanalen bliver smallere og smallere, indtil båden lægger til ved en lille landsby. Herfra fører en sti det sidste stykke op til Indain. I det 16. århundrede var Indein et magtcenter, men krige gjorde en ende på byens storhedstid. Folk flyttede væk, og de fine templer blev hurtigt dækket af junglen. I dag er templerne delvist ryddet for vegetation, og nogle er blevet restaureret. Men man føler sig stadig lidt som en Indiana Jones, når man går rundt mellem skoven af vejrbidte stupa og overgroede ruiner. Hvis tiden tillader det, kan du gøre stop ved Inthar Heritage house, hvor du kan lære mere om den lokale kultur på søen, inden kursen sættes tilbage mod hotellet på Inle-søen.

Denne morgen går turen tilbage mod fastlandet og lufthavnen i Heho, hvorfra du flyver til Yangon. Her bliver du mødt af din chauffør, der kører dig til hotellet. Efter indlogering er det tid at se nærmere på det store Scott Market, der er et godt sted at fylde kufferten med tilbud af enhver art. Du udforsker også byens lille Chinatown, inden turen går tilbage på hotellet.
Aftenen byder på en spændende og meget anderledes guidet byrundtur i cykeltaxa med fokus på Yangons kolonitidsbygninger og multikulturelle kultur. Første stop er et lokalt te-hus, hvor du foruden den obligatoriske søde te og grønne te også kan prøve nogle af de populære snacks, der går godt til teen. Udenfor venter cykeltaxaen på at fortsætte gennem midtbyen, hvor gamle britiske kolonitidsbygninger står skulder ved skulder. Nogle er flot restaureret, mens andre godt kunne klare en kærlig hånd. Du passerer blandt andet St. Mary’s Church og den enorme bygning The Secretariat, der i den britiske periode husede ministerkontorer. Det var for øvrigt her, at nationalhelten General Aung Sang – far til Aung San Suu Kyi – blev dræbt i 1947.
Cykeltaxaen drejer fra hovedvejene og ned gennem små sidegader mod en af byens mest populære nudelboder. Boden er særlig kendt for sine nudler fra shan-staten omkring Inle-søen, men du kan vælge mellem en række forskellige retter. Herfra fortsættes til fods forbi Mahabandoola Park, rådhuset og den 2.000 år gamle Sule Pagode, der står midt i en rundkørsel. Du er nu tæt på Yangons indiske kvarter, hvor en indisk restaurant byder på smagsprøver på indiske snacks. Turen fortsætter i cykeltaxa gennem de farverige indiske og kinesiske kvarterer. På vejen passeres små templer og travle gadekøkkener. Deriblandt madmarkedet på 19th Street, der er kendt for grillet kød og grønsager, der går perfekt med en uhyre populær drik i Burma; lokalt fadøl. Herefter går turen tilbage til hotellet.

Når tid er, bliver du hentet på hotellet og kørt mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.
Det er naturligvis også muligt at forlænge rejsen med en afslappende badeferie ved byen Ngapali, hvor der vil være rig mulighed for at fordøje de sidste dages mange indtryk.
Læs mere om badeferie ved Ngapali her.

I ankommer til Danmark tidligt denne morgen.

Priseksempel

Inkluderet i prisen
 • Flyrejse fra København til Yangon t/r
 • Lufthavnsskatter- og afgifter
 • Al transport og alle udflugter i privat bil med chauffør og lokal engelsktalende guide.
 • 3 nætter på turistklasse hotel i Yangon inkl. morgenmad
 • Heldagsudflugt i Yangon dag 3
 • Flyrejse fra Yangon til Bagan
 • 3 nætter på turistklasse hotel i Bagan inkl. morgenmad
 • Udflugt til Nyaung Oo Markedet, lacquer workshop og hestevognstur dag 4
 • Heldagsudflugt til Mt. Popa inkl. frokost dag 5
 • Heldagsudflugt til templerne ved Bagan inkl. frokost dag 6
 • Flyrejse fra Bagan til Mandalay
 • 2 nætter på turistklasse hotel i Mandalay inkl. morgenmad
 • Udflugt til Amarapura og Inwa dag 7
 • Heldagsudflugt til Mandalay Hill og Mingun dag 8
 • Flyrejse fra Mandalay til Heho
 • 1 nat på turistklasse hotel i Pindaya inkl. morgenmad
 • Udflugt til Pindaya grotterne dag 9
 • 1 nat på turistklasse hotel i Kalaw inkl. morgenmad
 • Besøg ved Elephant Camp dag 10
 • 2 nætter på turistklasse hotel på Inle Søen inkl. morgenmad
 • Besøg ved morgenmarked i Nyaung Shwe dag 11
 • Sejlads på Inle søen dag 11
 • Heldagsudflugt på Inle søen dag 12
 • Flyrejse fra Heho til Yangon
 • “Food safari” i Yangon dag 13
 • Administrationsgebyr og Konkursdækning i henhold til Rejsegarantifonden
Ikke inkluderet i prisen
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring
 • Visum til Burma
 • Måltider udover de nævnte
 • Personlige udgifter, drikkevarer og drikkepenge
 • Lokal afrejseskat fra Yangon Lufthavn, ca. USD 10 pr. person

Der tages forbehold for eventuelle tillæg grundet højtider, særlige begivenheder og lignende samt den aktuelle pladssituation på bestillingstidspunktet.

Hos MarcoPolo er det dig, der bestemmer. Denne rejse kan tilrettelægges, så afrejse- og hjemkomstdato passer netop dig. Ligeledes kan rejsen forkortes eller forlænges efter behov. Kontakt en rejsekonsulent for yderligere information.

Du kan sagtens komme på denne rejse, hvis der er flere eller færre rejsedeltagere på din rejse. For pris kontakt venligst en rejsekonsulent på 70 12 03 03 eller send en forespørgsel.

Ring til os 70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel Chat
Pris pr. person i delt dobbeltværelse
Rejseperiode
1 nov 2017 - 30 apr 2018
ved 2 voksne
fra 22.595 kr.
Tillæg for førsteklasses hoteller
2.400 kr.
1 maj 2018 - 30 sep 2018
fra 21.495 kr.
1.800 kr.
Ring til os 70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel Chat

Sådan bestiller du en rejse til Burma

Lad os give et tilbud på dit eventyr til Burma

Vi kender de skønneste steder i Burma og jagter hele tiden autentiske oplevelser til favorable priser. Ring til os på 70 12 03 03 og lad os snakke om dit næste eventyr. Du kan også booke et telefonisk eller personligt møde.

Book et møde

Inspiration

Få inspiration til dine rejser
Brug for rådgivning?

Vores eksperter sidder klar ved telefonen 70 12 03 03


70 12 03 03

Book et møde

Send rejseforespørgsel