Rejser til Borneo: Orangutanger, hovedjægere og fantastiske strande

Rejs med MarcoPolo på eventyr til Borneo. Her finder I blandt andet regnskove, næseaber, elefanter, orangutanger, krokodiller, høje bjerge og efterkommere af de frygtede hovedjægere. Men her venter også lange hvide sandstrande og nogle af verdens smukkeste koralrev, hvor havskildpadder, djævlerokker, hammerhajer og farverige fisk holder til. Det hele fuldendes af den venlige lokalbefolkning, der byder jer velkommen til deres smukke ø.

Sabah eller Sarawak?

Den nordlige provins Sabah er perfekt for natur- og dyreelskere, og strandene er blandt de bedste på Borneo. Den sydlige provins Sarawak derimod byder på øens hyggeligste by Kuching, store naturoplevelser i Bako og Mulu, Damai Beach samt muligheden for at møde iban-folket i deres langshuse. Så er tiden til det, er det i høj grad værd at besøge både Sabah og Sarawak.

Hvornår skal man rejse til Borneo?

Borneo er spændende hele året, men der er forskel på klimaet rundt om på den store ø. Sarawak har tørtid i vores sommermåneder. Mens Sabah typisk får mindst regn i årets første fem måneder.

Udforsk denne side og se alle MarcoPolos rejser til Borneo. Vi glæder os til at hjælpe med at tilrettelægge jeres Borneo rejse.

Ring til os 70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel Chat

Hos MarcoPolo får du:

 • Erfaring

  Mere end 35 års erfaring i eventyrlige luksusrejser

 • Flexibilitet

  Din rejse sammensættes efter dine unikke ønsker

 • Rådgivning

  Fra Danmarks bedste rejsekonsulenter

 • Viden

  Vi kender rejsemålene og hotellerne indgående

 • Spar tid

  Spar tid og lad os ordne det praktiske

 • Sikkerhed

  Vi er der for dig. Både før, under og efter rejsen

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, er hovedstad i Sabah. Byen har tidligere heddet både Jesselton og Api Api, men den fik navnet Kota Kinabalu, da Malaysia i 1957 blev selvstændigt. I daglige tale bliver byen dog blot kaldt K.K. af de lokale.

Kota Kinabalu ligger på et fladt område med Det Sydkinesiske Hav og Tunku Abdul Rahman National Park på den ene side og Crocker Ranges med Mount Kinabalu på den anden side. Byen er Sabahs økonomiske kraftcenter og er med cirka 300.000 indbyggere også den største by. Selvom byen er præget af et aktivt forretningsliv, er der også masser af parker og muséer.

I Monsopiad Cultural Village kan I opleve nutidige præsentationer af Sabahs oprindelige hovedjægerkultur, der er repræsenteret gennem de to oprindelige stammer Kadazan og Dusun. Kulturlandsbyen er opkaldt efter den legendariske hovedjæger og kriger, Monsopiad. I det nærliggende Likas Bay nord for byen ligger Kota Kinabalu City Bird Sanctuary. Reservatet strækker sig over knap 30 hektar, og her ligger den sidste rest af mangroveskoven, der tidligere dækkede det meste af kyststrækningen i området.

Tunku Abdul Rahman National Park

Tunku Abdul Rahman National Park er et sandt tropisk paradis blot en kort sejltur fra Kota Kinabalu. Her brydes det safirgrønne vand af en gruppe smukke øer med hver sit særpræg. Sammen udgør de den spektakulære Tunku Abdul Rahman National Park, som indbyder til afslapning i de tropiske omgivelser.

Gaya Island er den største af øerne og er kendt for sin befolkning af ø-malayer, hvis landsbyer er bygget på pæle i vandet, hvilket der er tradition for på Borneo. På Gaya Island ligger nogle særdeles luksuriøse strandhoteller, det er et ideelt sted at slutte en oplevelsesrig rejse på Borneo.

Pulau Tiga

Øen blev dannet for kun godt 100 år siden i 1897, da et jordskælv i Mindanao forårsagede vulkanudbrud ud for Borneos kyst. Dette udbrud dannede øen Pulau Tiga. Det sidste mindre udbrud på øen var i 1941, og siden da har muddervulkanerne på øen være i ro.

Der strømmer dog stadig koldt og mineralrigt mudder op fra undergrunden. Det siges, at mudderet er godt for huden, og et mudderbad er en uforglemmelig oplevelse. Pulau Tiga Nationalparken består af tre små øer. En af øerne er en lille klippeø, berømt for det store antal havslanger, som holder til på øen.

Poring

I Poring, på det nordlige Borneo venter der jer en spændende og dybt utraditionel oplevelse. I er omringet af jungle og bambuslunde, og fra gangbroer spændt ud 35 meter oppe i luften kan I bogstavelig talt gå en tur i trækronerne af den tropiske regnskov.

Meget af aktiviteten i en regnskov sker netop i trækronerne, så dette er et sjældent kig ind i en naturlig verden, der normalt ikke er os mennesker forundt. Besøg også Kipungit vandfaldet eller dyp tæerne i de varme kilder, som Poring er berømt for. Der er i virkeligheden nærmere tale om en slags mini-badeland med poolområder og små badekar, som I selv kan fylde op med dejligt varmt vand fra kilden. Området er i weekender og ferier også et yndet udflugtsmål for de lokale familier.

Mount Kinabalu National Park

Mount Kinabalu National Park er optaget på UNESCOs liste over Verdens Naturarv på grund af sin store mangfoldighed af planter og dyrearter. Vil I ud at opleve nationalparkens fugleliv, så er det bedst om morgenen, når junglen vågner. Mere end 280 forskellige fuglearter lever omkring Mount Kinabalu, og det samme gør en række kødædende planter, 26 rhodondendronsorter samt ikke færre end 1.200 orkidéarter, der trives i de dybe, fugtige tågeskove. Den mest særprægede af dem alle er rafflesiaen, der er verdens største blomst. Den blomstrer dog kun lejlighedsvist, så det kræver lidt held at se den i al sin pragt.

Fra Timpohon Gate i 1.524 meters højde, kan I vandre ad en smal bjergsti op ad Mount Kinabalu. Her får I en god fornemmelse af, hvor meget naturen ændrer sig, jo højere op ad bjergets skråninger I kommer.

Rungus Langhus

I Rungus kan I møde rungusfolket, der lever i et af de traditionelle langhuse, der er så karakteristiske for Borneo. På langhusets brede veranda, der kaldes raui, møder I landsbyens beboere, der gerne fortæller om deres farverige kultur og livet i regnskoven.

Har I ikke mulighed for at besøge Ibanfolkets og Dayakfolkets afsidesliggende langhuse i staten Sarawak, giver et besøg hos Rungusfolket en god fornemmelse af, hvordan Borneos stammefolk har levet i naturen gennem århundreder.

Sandakan

Sandakan er den andenstørste by i Sabah og et knudepunkt på vejen videre til områdets mange oplevelser. Tag for eksempel til Sepilok Orangutang Rehabiliteringscenter, Turtle Island og Labuk Bay for at se orangutanger, havskildpadder og næseaber. Fra Sandakan kan man også sejle på Kinabatangfloden og opleve områdets enestående dyreliv, de enorme drypstenshuler ved Gomatong Hill og mangrovesumpene nær kysten.

Selve Sandakan byder også på en række seværdigheder. Herunder byens mindepark til ære for de australske og britiske soldater, der mistede livet under 2. verdenskrig. En af byens få stenhuse, der overlevede krigen, er St. Michael and All Angels Cathedral. Denne smukke, gamle granitkirke blev bygget i 1893, men tog næsten 30 år at gennemføre. Kirken blev udnævnt af UNESCO som verdensarv i 2005.

I Sandakan finder I desuden huset, der var hjem for den amerikanske forfatter, Agnes Newton Keith – bedst kendt for sine autobiografiske værker om livet før, under og efter krigen i det nordlige Borneo (i dag Sabah).

Den skønneste udsigt over Sandakans kyst får I fra det buddhistiske tempel, Jih Shih. Ved kysten ligger byen Buli Sim Sim. Her er husene opstyltede på pæle i vandet og fungerer som hjem for de lokale fiskere. Får I lyst til at smage på sagerne, finder I ”alt godt fra havet” ved Sandakan Central Market.

Selingan Island

Selingan Island, også kendt som Turtle Island, bliver hvert år besøgt af mere end tusinde havskildpadder, der yngler på øen. Øens tilknyttede eksperter gør meget for at redde disse enestående dyr.

Eksempelvis indsamles skildpaddeæggene og gemmes af vejen, så rovdyr ikke kan komme til dem. Efterhånden som æggene klækkes, indsamles de små skildpadder og sættes ud i Suluhavet i ly af mørket. På øen ligger et lille museum, som beretter om de mange strabadser, der venter den lille skildpaddeunge på dens første farefulde færd ud i vandmasserne.

Sepilok Orangutang Rehabiliteringscenter

I 1994 blev et stort område stillet til rådighed i et forsøg på at rede disse vidunderlige og intelligente skabninger. På centeret modtager man orangutanger, der enten er blevet holdt i fangenskab eller på anden måde har haft en unaturlig opvækst. I starten skal de have meget hjælp, men lidt efter lidt erhverver de unge orangutanger sig de færdigheder, de behøver for at kunne klare sig i naturen. De lærer at klatre, bygge sovepladser i træerne samt at finde føde. Det er en lang, men livsbekræftende proces.

Sidste station før et liv i den frie natur er et stort skovareal, hvor dyrene praktisk talt lever frit, men får mad serveret på bestemte tidspunkter. Det er en stor oplevelse at se orangutangerne komme til syne fra skoven for at tage for sig af retterne. Fodringen opleves fra en platform bygget til formålet, og deles naturligvis med en del andre besøgende. Dette gør dog ikke oplevelsen mindre, og centeret tilbyder en enestående mulighed for at komme helt tæt på en af menneskets tætteste slægtninge.

Sukau Rainforest

Regnskoven omkring Sukau er et af Borneos mest enestående naturområder, og disse dybe skove og utallige floder danner grundlag for et både rigt og varieret dyreliv. Især aber og primater er her mange af, og med lidt held er her gode muligheder for at opleve både næseaber og orangutanger i deres naturlige opgivelser.

Men også flere typer makakaber lever her sammen med blandt andet silverleaf-aber, der som voksne er sorte med sølvgrå dækhår. Ungerne derimod er fuldstændig rødhårede.

Disse deler skoven med et væld af andre dyrearter, deriblandt mere end 200 eksotiske fuglearter og hele otte arter af næsehornsfugle. Sågar en lille population af de meget sjældne Borneoelefanter holder til langs floderne, men I skal være mere end heldige for at opleve dette sky dyr. Indtil for nylig troede man, at disse elefanter var efterkommere af tamme elefanter fra fastlandet, men ny forskning har vist, at de er en helt unik race.

Kapalai Island

Mellem Sipadan og Mabul øerne ligger en sandø kendt igennem mange år som Kapalai Island. Erosionen har sat sine spor, og nu ligger sandøen faktisk på toppen af Limanrevet, en meget omfattende strækning, der grænser op til det dybe og store Celebes Hav.

Under havoverfladen finder I et sandt paradis. Sammen med den nærliggende Mabul Island tilbyder området noget af det bedste muck-diving i verden. Muck-diving er at dykke et sted, som ved første øjekast ser goldt, mudret og kedeligt ud. Men når I får indstillet øjnene, er det besjælet med de underligste størrelser. Søheste, blæksprutter og mærkelige skabninger, hvor I må have en fiskebog til hjælp for at finde ud af, om det tilhører dyreriget eller planteriget.

Sjældne dyr som Flamboyant Cuttlefish, Blue-ringed Octopus, Sea Moths og Mating Mandarinfish ses ofte. På mange af dykkerstederne kan I derudover opleve Giant Frogfish, Sly Ribbon Eels, Harlekin Ghost Pipefish og Crab-Eye Gobies.

Selv dyk langs molen har masser at tilbyde, herunder Leaf Scorpionfish, Pink-Eye Gables, Ambonian Schrimps og de sjove krumspring af rejearten Mantis Schrim. Der er så rigt og varieret et liv under havoverfladen, at hyppigt sete skabninger såsom krokodillefisk, dragefisk og skorpionfisk næsten bliver ignoreret som værende alt for almindelige.

Tabin Wildlife Reserve

Dette omfattende regnskovsområde i den østlige del af Sabah, er hjem for en utrolig bred vifte af flora og fauna. Netop på grund af Reservatets rige dyreliv blev området i 1984 gjort til vildtreservat, og stedet spiller i dag en vigtig rolle i bevarelsen af Sabahs mest truede dyrearter.

Tabin har adskillige muddervulkaner og saltvandskilder, som har et højt mineralindhold, der tiltrækker flere forskellige dyrearter. Det er derfor oplagt at møde skovens beboere på disse steder, men dyrelivet kan dog også opleves på vandreture i området. I kan blandt andet møde orangutanger, leopard katte, næsehornsfugle og pygmæelefanter.

Danum Valley

Dette fantastiske område på i alt 438 km²  indeholder noget af det fineste og bedst bevarede lavlandsregnskov i hele Sabah. Dette er en sand edens have, hvor hele spekteret af Sabahs unikke dyreliv kan opleves, hvis I har heldet med jer.

Hold blandt andet udkig efter det meget truede sumatra næsehorn, bantengoksen, aberne, solbjørnen, flyveegern, den plettede skyleopard og mange andre mindre rovdyr, insekter, frøer og sommerfugle. I alt 124 arter af pattedyr, 72 arter af krybdyr og ikke mindre end 300 forskellige fuglearter er observeret i parken. Desuden kan I på blot én hektar finde over 200 forskellige træarter. Det er den tropiske lavlandsregnskov i al sin pragt.

Danum Valley ligger langt fra menneskelige bosættelser, så der har aldrig været intensiv jagt i området. Det har givet stedet ry for at være et af de bedste steder at se vilde dyr og fugle. Desuden er der nogle fabelagtige hængebroer i trætoppene, som er udbygget de senere år og når op i 30 meters højde. Herfra har I mulighed for at se regnskoven fra en helt anden vinkel og komme tættere på nogle af de spændende fugle som ofte ses i trækronerne.

Kuching

Kuching er en utrolig hyggelig og charmerende by, som blev grundlagt af Sir James Brooke, den første hvide Rajah af Sarawak. Mange af de gamle bygninger i centrum af Kuching stammer fra de farverige dage under Brooks styre. Med sine cirka 500.000 indbyggere fra mange forskellige etniske grupper, er gadebilledet aldrig kedeligt. Der er altid liv og masser af farverige mennesker.

Overalt finder I smukke, gamle kinesiske templer og livlige markeder. I basaren og ved boder på gader og stræder findes et stort udbud af vævede tæpper, træfigurer og fletkurve i alle former og farver. Omkring flodbredden har et stort restaureringsarbejde givet nyt liv til restauranter og caféer på den 900 meter lange esplanade, der indbyder til en gåtur og et hvil på en af de opstillede bænke. Tag jer også tid til at udforske det glimrende Sarawak Museum, der rummer en imponerende etnografisk samling.

Bako National Park

Bako Nationalpark ligger på den yderste del af en stor halvø og er på tre sider omgivet af Det Sydkinesiske Hav. Det er ikke uden grund, at parken er meget populær. Her findes syv komplette biotoper og et mangfoldigt plante- og dyreliv, som de mange vandrestier gør det muligt at komme helt tæt på. I vil oftest høre lydene fra dyrene i skovbunden og trætoppene, før I ser dem, så tag listesko på, når I bevæger dig rundt.

I kan betragte den kødædende plante, nepenthes, de mange forskelligartede orkidéer, insekter, fugle, skældyr, firben, flagermus, spøgelsesaber, plump-lorier og det største af pattedyrene i Bako, den skæggede gris. Og så selvfølgelig alle de andre dyr og planter.

Fra afsondrede hvide sandstrande kan I svømme mellem store klippeformationer og nyde solens klare stråler fra den blå himmel, så huske at medbringe dit badetøj, når I begiver jer ind i parken.

Nanga Sumpa

Inde i de tidligere hovedjægeres territorium i den tætte jungle, ligger iban landsbyen Nanga Sumpa. Ibanerne bor i de traditionelle langhuse, som er et langt fælleshus med en stor veranda, som kaldes ruai, og små familierum, hvor personlige ejendele opbevares.

Før i tiden hang fjendernes afhuggede kranier ned fra loftet. Heldigvis hører denne skik fortiden til, og I får en noget varmere velkomst, når I besøger landsbyens gæstfrie beboere. Har I lyst, kan I tage en dukkert i floden sammen med landsbyens unger, eller I kan gå en tur rundt i landsbyen og langhuset.

Semengoh Orangutang Center

Formålet med centeret var oprindeligt at beskytte dyrebestandene ved at oplyse menneskene om dyrenes truede liv og samtidig at rehabilitere forældreløse eller tilskadekomne orangutanger. I dag er missionen lykkedes, og orangutangbestanden er ikke længere truet i Sarawak. Når aberne delvist kan klare sig, bliver de sat fri i nationalparken, men de indfinder sig som regel ved centeret ved fodringstid, hvilket I kan komme til at opleve.

Her kommer både små og store orangutanger ned til fodringsbrættet. Hunnen med sin unge i favnen og den store han på 100 kilo. Det er ikke sjældent, at publikum selv bliver sat til skue. Aberne er nysgerrige, og hunnerne kan godt lide at vise deres unger frem. Måske kommer de helt hen til jer for at undersøge rygsække, så pas på, hvad I tager med jer. Centerets hovedattraktion er orangutangerne, men her er også andre truede dyrearter.

Mulu National Park

Mulu ligger lidt isoleret i det nordøstlige hjørne af Sarawak i Gunung Mulu Nationalparken, som er et fantastisk 52.000 hektar stort regnskovsområde. Mulu er dog mest kendt for sine grotter, idet området har verdens største kalkstens grottesystem. Flere af de imponerende grotter er åbne for besøgende, og ved solnedgang kan I være heldige at opleve, når millioner af flagermus forlader deres skjul, i deres søgen efter føde.

Grotterne Deer Cave og Lang Cave

I Gunung Mulu Nationalpark venter de fantastiske grotter Deer Cave og Lang Cave. Vejen til grotterne går gennem den frodige regnskov på en godt tre kilometer lang trægangbro. Her kan I være heldige at støde på nogle af regnskovens flotte sommerfugle, vandrende pinde og andre farvestrålende insekter.

Lang Cave er den mindste af de to grotter i dette område, men stalakitterne og stalagmitterne i grotten er blandt de mest spektakulære limstensformationer i hele Mulu. Ved siden af ligger Deer Cave, som siges at have verdens største grotteindgang. Grotten er to kilometer lang og en af hulerne er 120-150 meter i diameter.

Deer Cave har et nærmest månelignende landskab, og fra et udsigtspunkt ses Abraham Lincolns perfekte profil i en af klipperne. Det er en kæmpe oplevelse gå rundt blandt de flotte klippeformationer, mens I bevæger jer længere og længere ind i grotten.

Samtidig kan I lugte de tusindvis af flagermus, som gemmer sig oppe under loftet. Næsten hver dag forlader op imod to millioner flagermus grotten i deres søgen efter mad. Det er en helt utrolig oplevelse at sidde og vente på flagermusene, der pludseligt dukker op over bjergryggen.

Grotterne Clearwater Cave og Wind Cave

Grotterne Wind Cave og Clearwater Cave kan kun nås ad vandvejen. Turen på floden giver mange gode oplevelser, idet I får chancen for at se, hvordan floden bruges som både badekar, vaskemaskine og legeplads for de lokale.

Ved ankomsten til Wind Cave er der en kort, lidt stejl, gåtur op langs bjerget for at komme til grotterne. Der er lavet en fin sti af solide træbjælker, som er hamret ind i bjergsiden, og der er et godt rækværk at holde fast i. Fra stien får I en flot udsigt over floden på den ene side, og bjergvegetationen til den anden side. Hele vejen op er der masser af smukke orkideer og insektædende planter.

I Wind Cave finder I Konge Kammeret med de berømte klippesøjler formet af naturen. Wind Cave er karakteriseret ved den vind, der blæser gennem hulerne. Herfra tager det blot fem minutter at gå over til Clearwater Cave, idet begge grotter er en del af samme hulesystem. Alligevel er de meget forskellige. Det første I lægger mærke til i Clearwater Cave er en fascinerende underjordisk flod. Grotten er næsten som taget ud af en scene fra Kong Salomons miner. Der er dog også mange smukke drypstensformationer i denne hule, hvor nogen næsten ligner skulpturer.

Brunei

Brunei ligner ingen andre steder på Borneo. Ganske vist byder det lille, stenrige sultanat både på dybe regnskove og et rigt dyreliv, men hovedstaden Bandar Seri Begawan er som en hel anden verden.

Byens brede boulevarder er ufattelig rene, de officielle bygninger er intet mindre end imponerende, og moskéerne er som taget ud af 1001 nats eventyr.

Men Brunei er ikke en asiatisk miniudgave af Mellemøstens moderne oliebyer. Tværtimod har Brunei en sjæl, der gør oliestaten helt unik. Med lidt over 250.000 indbyggere er Bandar Seri Begawan ikke nogen stor hovedstad, men den har masser af spændende seværdigheder at byde på. Besøg for eksempel byens fabelagtige moskéer Sultan Omar Ali Saifuddien og Hassanil Bolkiah. Førstnævnte blev bygget i 1958, og der blev ikke sparet på noget. Moskéen ligger i sin egen kunstige lagune, og inden for venter glimtende italiensk marmor, fantastiske mosaikker og værdifulde ægte tæpper. Hassanil Bolkiah er nyere, men mindst lige så storslået. Sultanen har dog råd til sådanne overdådige projekter.

Med sine 1788 rum er Bruneis sultanpalads verdens største private residens. Det er mere end fire gange Versailles’ størrelse og tre gange større end Buckingham Palace. Så det er hverken plads eller penge sultanen mangler. Royal Regalia Museum viser mere af sultanens ekstravagante livsstil. Museet udstiller også nogle af de mange gaver, som udenlandske statsoverhoveder har foræret sultanen gennem tiderne.

Rejseforedrag om Borneo

Drømmer du om at opleve Borneos rige natur, spændende kulturer og fantastiske dyreliv? Så kom til foredrag og hør om de mange muligheder på verdens 3. største ø. I løbet af aftenen får du også svar på en masse praktiske spørgsmål om at rejse på Borneo.

Læs mere

Snak Borneo med os - tættere på dit eventyr

Yvonne Larsen deler din rejselyst og kender de skønneste steder i verdens afkroge. Det er op til dig, om vi skal arrangere rejsen sammen med dig, for dig eller om du blot ønsker inspiration og rådgivning. Tøv ikke med at booke et telefonisk eller personligt møde.

Book et møde
Brug for rådgivning?

Vores eksperter sidder klar ved telefonen 70 12 03 03


70 12 03 03

Book et møde

Send rejseforespørgsel