Varanasi – en morgen blandt levende og døde

Indien - Varanasi

Varanasi i det tidlige morgengry

Det er stadig halvmørkt, da vi stiger ud af bilen og går det sidste stykke mod floden. Men trods dagen knap er begyndt, er der allerede intens aktivitet nær Ganges. Lokale forretningsmænd er så småt begyndt at åbne deres boder, og den krydrede duft fra gadekøkkenerne fylder luften. En hellig ko vandrer roligt over vejen på jagt efter noget spiseligt, mens cykeltaxaer og biler suser behændigt uden om det hellige dyr.

Vi går ned ad trappen, der fører ned til floden. Hellige mænd sidder og mediterer langs vandet, mens bådsmændene gør sig til over for de få turister, der søvnigt forsøger at suge alle indtrykkene til sig. Pilgrimme i massevis fylder trappen. Mændene er iført lændeklæde, mens kvinderne bærer farverige sarier. Der er konstant omkring en million pilgrimme i Varanasi, og de fattigste af disse har måske vandret i månedsvis for at nå hertil. Nu sidder de og sludrer på trinnene, mens andre med faste skridt og et drømmende udtryk i øjnene går imod den rituelle oplevelse, der er kulminationen af en livslang drøm.


Indiens hellige by

Varanasi ligger ved bredden af den hellige flod Ganges og har i årtusinder været det vigtigste religiøse pilgrimssted for Indiens hinduer. At bade i Ganges-floden på netop dette sted kan vaske et helt livs synder væk. Her vaskes tavlen ren, og man kan starte på en frisk. Andre kommer til Varanasi for at dø. Eller nærmere for at blive brændt på et ligbål langs bredden. For at dø og blive brændt i Varanasi er den direkte vej ud ad den endeløse cyklus af genfødsler, hinduer ellers er fanget i til evig tid. Vores bådsmand har allerede gjort båden klar, og snart skubber vi fra bredden og sejler ud mellem de badende pilgrimme. Fra båden kan vi se både unge og gamle i det brune, grumsede vand. Nogle dykker helt ned under overfladen, mens andre fylder vand op i små beholdere og hælder det udover sig selv, mens de mumler lavmælte bønner.

Indien - Varanasi

Hellige mænd i Varanasi


Morgenlys

Det bliver hurtigt lysere, og snart bryder solen frem fra horisonten og bader Varanasis templer og paladser i et gyldent skær, der får de gamle stenbygninger til at gløde. Fra båden har vi det bedste udsyn over morgenaktiviteten langs floden. Så langt vi kan se i begge retninger er flodbredden fyldt med badende pilgrimme. Et andet sted får vi øje på en gruppe børn, der laver morgengymnastik i det bløde lys. Men det er aktiviteterne lidt længere fremme ad floden, der fuldstændig stjæler vores opmærksomhed.

Rejser til Varanasi med MarcoPolo


Ligbål

Inde på bredden ulmer nattens ligbål stadig. De sørgende familier er for længst gået hjem, og nu går bålpasserne og roder i gløderne med lange bambuspinde. Andre steder er man i fuld gang med at gøre klar til den kommende dags ligbrændinger. Træet bliver nøje vejet, så den korrekte pris kan fastlægges, og bålet bliver bygget efter alle de religiøse forskrifter. Vi glider så tæt forbi ligbålene, at vi kan se alle detaljer. Inden længe vil familierne til den afdøde komme bærende med liget af den afdøde svøbt i et klæde, og de urgamle ritualer langs Ganges bredder vil udfolde sig atter engang – præcis som de har gjort det på dette sted hver eneste dag i årtusinder.

Indien - Varanasi

Helt helt livs synder vaskes væk


Liv og død går hånd i hånd i Varanasi

For nogle af de mange mennesker, der denne morgen har fundet vej til Ganges, vil dagen være præget af død, mens den for andre vil være begyndelsen på et helt nyt liv. Således går livet og døden hånd i hånd i Varanasi, hvor begge dele stilles til offentligt skue med den største naturlighed.

Vi sejler et lille stykke længere end ad floden, inden bådsmanden styrer ind mod flodbredden, og vores guide gør tegn til, at vi skal gå i land. ”Vi går herfra,” siger han. ”Der er noget særligt, jeg gerne vil vise jer inde i den gamle bydel.”

Udvalgte rejser til Varanasi

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel