Uzbekistan – den ukendte perle i Centralasien

Læs artiklen som minikatalog med mange flere fotos

Karavanebyer langs Silkevejen

Fantastisk kuppel i Samarkand, Uzbekistan

Fantastisk kuppel i Samarkand, Uzbekistan

Uzbekistan er måske ikke det første rejsemål, man kommer til at tænke på, når den næste rejse skal planlægges. Men dette centralasiatiske land har rigtig meget at byde på – og har du hang til eventyr, opdagelsesrejsende og historiske karavanebyer bliver det ganske enkelt ikke bedre end Uzbekistan!

I århundreder drog modige købmænd ud på den lange rejse ad Silkevejen for at bringe eksotiske og værdigfulde varer mellem Europa og Asien. Det var ikke nogen let tur. Undervejs skulle de krydse mægtige bjergkæder, glohede ørkener og endeløse sletter. For ikke at tale om farerne fra de mange banditter, der lå på lur klar til at angribe karavanerne, når de red forbi. Men for de, der nåede hele vejen til kejserens Kina og tilbage igen, var gevinsten og profitten enorm. Også handelsbyerne langs ruten blomstrede. Rigdomme strømmede gennem Centralasien, og mange penge blev brugt til storslåede moskéer, koranskoler og fæstningskomplekser. Samarkand, Bukhara og Khiva er tre af de bedst bevarede byer fra denne periode, og de ligger alle tre i Uzbekistan. Men Uzbekistan byder også på en imødekommende lokalbefolkning, flotte landskaber samt ikke mindst og en eksotisk centralasiatisk kultur.

 

Samarkands arkitektoniske vidundere

Uzbekistan - Samarkand

Uzbekistan – Samarkand

Mange forfattere, poeter og rejsende har forsøgt at beskrive Registan-pladsen i Samarkand. Men alle synes de at mangle ord. I 1899 funderede George Curzon f.eks. over, hvilken plads i Europa der var flankeret på tre sider af gotiske katedraler af allerfineste slags? Svaret er naturligvis »ingen«. Hvilket er med til at understrege, hvor unik denne plads er. For her ligger vitterligt tre af Centralasiens mest storslåede muslimske bygninger side om side.

 

Charmerende Bukhara

Omkring år 1900 havde Bukhara 127 aktive koranskoler og en moske for hver af årets dage. Mange af disse er bevaret i fantastisk stand, og sammen med de traditionelle basarer og gamle gader, er de smukke moskeer, gravmonumenter og koranskoler i høj grad med til at gøre Bukhara til en af de mest spændende og atmosfærefyldte byer i Centralasien.

 

Mødet med lokalbefolkningen

Uzbekistan - Mænd udenfor den lokale moské

Uzbekistan – Mænd udenfor den lokale moské

Mange folkeslag har gennem tiderne sat deres præg på denne del af Centralasien. Ikke mindst under Silkerutetiden, hvor mange forskellige nationaliteter fandt vej til handelsbyerne. Varer var ikke det eneste, der blev udvekslet i disse byer. Også religioner, ideer og opskrifter blev spredt langs handelsruterne. Før Silkevejens tid levede de lokale uzbekere en nomadisk tilværelse, men med tiden slog mange sig ned i byerne.

 

Khiva – et møde med fortiden

I dag bor der kun et par tusinde lokale i Khivas gamle bydel, der til gengæld er den bedst velbevarede af alle Uzbekistans karavanebyer. At træde ind gennem Khivas byporte, er det som at træde tilbage i tiden til dengang bevogtede karavaner tog den farefulde rejse over Centralasiens stepper og bjergpas med deres værdifulde last. Man kan næsten høre kameltogene bane sig vej gennem den tætte menneskemængde, og købmændenes ivrige forsøg på at fange de forbipasserendes opmærksomhed. Duften af eksotiske krydderier blander sig med støvet fra gaden, mens folk fra hele den kendte verden ser hinanden an, inden handler indgås. Det var dog ikke kun silke, ædelstene eller krydderier, der dengang bragte formuer til Khivas rige købmænd. Det var først og fremmest byens slavemarkeder, der blomstrede og gav byen et ry, der spredte skræk og advarsel blandt fortidens rejsende.

 

Uzbekistan; nutidens eventyr

Uzbekistan - Khiva

Uzbekistan – Khiva

Nordvest for Khiva tager ørknen for alvor over. Engang gik kamelkaravanerne også igennem dette område, men kun ruinerne af fortidens handelsbyer står tilbage som vindsuste, eroderede mure. Meget er sket i dette område siden Silkevejens tid. Ikke mindst omkring Aral-søen, hvor rigtig meget vand er forsvundet, og fiskekutterne ligger rustne på land. Ikke mange turister når ud til disse områder, der er befolket af karakalpak-folket, der opretholder deres egen etniske identitet. Dette er blot endnu eksempel på, at eventyret lever i bedste velgående i Uzbekistan – også selvom Silkevejens tid definitivt er forbi.

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel