70120303
Åben:

Uzbekistan – den ukendte perle i Centralasien

Karavanebyer langs Silkevejen

Uzbekistan - Mænd udenfor den lokale moské

Uzbekistan – Mænd udenfor den lokale moské

Uzbekistan er måske ikke det første rejsemål, man kommer til at tænke på, når den næste rejse skal planlægges. Men dette centralasiatiske land har rigtig meget at byde på – og har du hang til eventyr, opdagelsesrejsende og historiske karavanebyer bliver det ganske enkelt ikke bedre end Uzbekistan!

I århundreder drog modige købmænd ud på den lange rejse ad Silkevejen for at bringe eksotiske og værdigfulde varer mellem Europa og Asien. Det var ikke nogen let tur. Undervejs skulle de krydse mægtige bjergkæder, glohede ørkener og endeløse sletter. For ikke at tale om farerne fra de mange banditter, der lå på lur klar til at angribe karavanerne, når de red forbi. Men for de, der nåede hele vejen til kejserens Kina og tilbage igen, var gevinsten og profitten enorm. Også handelsbyerne langs ruten blomstrede. Rigdomme strømmede gennem Centralasien, og mange penge blev brugt til storslåede moskéer, koranskoler og fæstningskomplekser. Samarkand, Bukhara og Khiva er tre af de bedst bevarede byer fra denne periode, og de ligger alle tre i Uzbekistan. Men Uzbekistan byder også på en imødekommende lokalbefolkning, flotte landskaber samt ikke mindst og en eksotisk centralasiatisk kultur.

 

Samarkands arkitektoniske vidundere

Uzbekistan - Samarkand

Registan-pladsen i Samarkand

Mange forfattere, poeter og rejsende har forsøgt at beskrive Registan-pladsen i Samarkand. Men alle synes de at mangle ord. I 1899 funderede George Curzon f.eks. over, hvilken plads i Europa der var flankeret på tre sider af gotiske katedraler af allerfineste slags? Svaret er naturligvis »ingen«. Hvilket er med til at understrege, hvor unik denne plads er. For her ligger vitterligt tre af Centralasiens mest storslåede muslimske bygninger side om side. Men Registan-pladsen er langt fra Samarkands eneste historiske skat.

 

Charmerende Bukhara

Uzbekistan - Bukhara - Bymur

Bukhara gemmer sig bag den mægtige bymur

Omkring år 1900 havde Bukhara 127 aktive koranskoler og en moske for hver af årets dage. Mange af disse er bevaret i fantastisk stand, og sammen med de traditionelle basarer og gamle gader, er de smukke moskeer, gravmonumenter og koranskoler i høj grad med til at gøre Bukhara til en af de mest spændende og atmosfærefyldte byer i Centralasien.

 

Mødet med lokalbefolkningen
Mange folkeslag har gennem tiderne sat deres præg på denne del af Centralasien. Ikke mindst under Silkerutetiden, hvor mange forskellige nationaliteter fandt vej til handelsbyerne. Varer var ikke det eneste, der blev udvekslet i disse byer. Også religioner, ideer og opskrifter blev spredt langs handelsruterne. Før Silkevejens tid levede de lokale uzbekere en nomadisk tilværelse, men med tiden slog mange sig ned i byerne. Det er dog stadig muligt at opleve det lokale liv med overnatning i en yurt.

 

Khiva – et møde med fortiden

Uzbekistan - Khiva - Bymuren

Khiva er blandt de bedst bevarede byer i verden

I dag bor der kun et par tusinde lokale i Khivas gamle bydel, der til gengæld er den bedst velbevarede af alle Uzbekistans karavanebyer. At træde ind gennem Khivas byporte, er det som at træde tilbage i tiden til dengang bevogtede karavaner tog den farefulde rejse over Centralasiens stepper og bjergpas med deres værdifulde last. Man kan næsten høre kameltogene bane sig vej gennem den tætte menneskemængde, og købmændenes ivrige forsøg på at fange de forbipasserendes opmærksomhed. Duften af eksotiske krydderier blander sig med støvet fra gaden, mens folk fra hele den kendte verden ser hinanden an, inden handler indgås. Det var dog ikke kun silke, ædelstene eller krydderier, der dengang bragte formuer til Khivas rige købmænd. Det var først og fremmest byens slavemarkeder, der blomstrede og gav byen et ry, der spredte skræk og advarsel blandt fortidens rejsende.

 

Uzbekistan; nutidens eventyr

Nordvest for Khiva tager ørknen for alvor over. Engang gik kamelkaravanerne også igennem dette område, men kun ruinerne af fortidens handelsbyer står tilbage som vind¬suste, eroderede mure. Meget er sket i dette område siden Silkevejens tid. Ikke mindst omkring Aral-søen, hvor rigtig meget vand er forsvundet, og fiskekutterne ligger rustne på land. Ikke mange turister når ud til disse områder, der er befolket af karakalpak-folket, der opretholder deres egen etniske identitet. Dette er blot endnu eksempel på, at eventyret lever i bedste velgående i Uzbekistan – også selvom Silkevejens tid definitivt er forbi.
Udvalgte grupperejser med engelsk rejseleder

Ad silkevejen i Uzbekistan

GRUPPEREJSE MED GUIDE. Farvestrålende moskeer, stærke fæstninger og dekorerede koranskoler pryder de atmosfærefyldte karavanebyer Khiva, Bukhara og Samarkand, og på markedspladserne indenfor de gamle bymure kan man stadig fornemme stemningen fra dengang, tungt læssede kamelkaravaner bragte rigdomme, viden og religioner ad den farefulde rute gennem Centralasien mellem Europa og Kina.

12 dage fra 16.895 kr.

LÆS MERE

Gennem Indokina på cykel

GRUPPEREJSE MED GUIDE. En fantastisk 17 dages cykeltur med start i Thailand gennem hjertet af Indokina inkl. Cambodia til Ho Chi Minh City i Vietnam.

17 dage fra 23.995 kr.

LÆS MERE

Burma på cykel

GRUPPEREJSE MED GUIDE. I Burma har I muligheden for at opleve et hjørne af Asien, der på mange måder ikke har ændret sig siden den britiske kolonitid. I udforsker Burma på cykel og kommer tæt på lokalbefolkningen.

16 dage fra 29.895 kr.

LÆS MERE

Det bedste af Namibia

GRUPPEREJSE MED GUIDE. Oplev det bedste af Namibia på en fantastisk camping-ekspedition gennem orange ørkener, afsidesliggende kyster og dyrerige nationalparker.

15 dage fra 26.295 kr.

LÆS MERE

Opdag Burma

GRUPPEREJSE MED GUIDE. Fra Yangons gyldne pagoder til Inle søens blikstille vand, den formidable ruinby Bagan og kongebyen Mandalay med cykeltaxaer, templer og orangeklædte munke.

16 dage fra 26.495 kr.

LÆS MERE

Jordan og eventyr

GRUPPEREJSE MED GUIDE. Jordan og eventyr – Et fantastisk 9 dages program med to hele dage til at udforske Petra. En nat i Wadi Rum under stjernerne, Det Døde Hav, ældgamle Jerash og tid til at snorkle ved Aqaba er nogle af dennes tur højdepunkter.

9 dage fra 12.595 kr.

LÆS MERE

MØD VORES REJSEEKSPERTER

Hos MarcoPolo har vi nogle af branchens mest erfarne og dygtige medarbejdere. De har rejst verden tynd og vil gøre alt for at arrangere den rejse, der passer bedst til dig og din familie.Rajan
Rajan Sakaria

Rajan Sakaria er en af MarcoPolos dygtige rejsekonsulenter og han hjælper hver dag rejselystne danskere ud på nye, eksotiske eventyr.


LÆS MERE
Karin Raasmussen
Karin Rasmussen

Karin brænder for Latinamerika. Så meget at hun har boet seks år i Ecuador og rejst både Syd- og Centralamerika tynd.


LÆS MERE
Bettina Toldbod
Bettina Toldbod

Bettina har stor erfaring i at skræddersy rejser til Asien – et område hun kender ualmindeligt godt fra utallige rejser.


LÆS MERE