Til lamaens fødselsdag i Spiti

Indien - Spiti

Festivaller i Spiti er altid farverige

Kun bedeflagenes smælden bryder stilheden, der ligger som en dyne over Spitidalen dybt inde i den indiske del af Himalaya. Fra taget af det næsten 1.000 år gamle buddhistiske kloster i Dhankar har jeg frit udsyn til de golde tinder og høje pas, der beskytter dalen fra omverdenen. Ikke kun vinden, men også historiens vingesus går gennem dalen. Dhankar er Spitis oprindelige hovedstad og tidligere hjemsted for kongen af Spiti. Fra klosteret – eller gompaen, som buddhisterne kalder den – kan man betragte magtens højborge i malerisk forfald. Både fort og kongepalads er fraflyttet.

 

En rig kultur
Alligevel er her fuldt af liv. En revitalisering af den buddhistiske kultur har betydet, at der for første gang i nyere tid igen er tilgang til de buddhistiske uddannelsesinstitutioner. Blandt disse er Dhankar gompa en af de væsentligste. Inden for de stejle mure finder man nogle af de dygtigste musikere, dansere og fortolkere af de traditionelle chaam danse. Det er disse lamaer, jeg en tidlig morgen følger til hovedbyen Kaza, der  med sine godt 800 indbyggere er det tætteste, man kommer på en storby i Spiti. Vi skal til fødselsdagsfest. Dalai Lama skal fejres.

 

Dalai Lamas fødselsdag

Spiti_Lama-i-Dankhar-Indien

Lama i Dankhar-klosteret i Spiti

Som vi nærmer os, kan vi høre, at festen allerede er i gang. Via et interimistisk højttaleranlæg spredes reciterende mantraer ud over dalen, akkompagneret af toner fra lange dybe horn og livlige trompeter. Et portræt af dagens hovedperson og fødselar, den 14. Dalai Lama, bæres i en lang procession fra gompaen og ned til festpladsen, hvor den symbolske tilstedeværelse af den religiøse leder markeres med afspilningen af den tibetanske nationalmelodi.

 

Maskedans
I løbet af dagen deltager forskellige dansegrupper fra Spitidalen. Der er stor prestige i at deltage, og nogle af dansegrupperne har øvet siden sidste år for at kunne yde deres bedste til ære for Dalai Lama.  Højdepunktet er de dansende lamaer fra Dhankar, der i løbet af dagen opfører et par af de klassiske chaam maskedanse. I farverige dragter, rigt ornamenteret med buddhistiske symboler, og dæmonmasker med forvredne ansigter indtager de scenen som superstjerner.

Spiti-maskedans

Maskedans i Spiti

Disciplinen er psykisk og fysisk krævende, idet talrige hurtige piruetter afløses af balancering på et ben. Dansene er ofte ontologiske fortællinger om det godes kamp mod det onde. De frygtindgydende masker lader forstå, at der er tale om historier fra gudeverdenen, hvis fred trues af ondsindede dæmoner. Og effekten er der: Så snart en af de maskerede dansere nærmer sig børnene, flygter de skrækslagne hen mod deres forældre, alt sammen til stor jubel for det ældre publikum. Du kan med MarcoPolo selv opleve fejringen af Dalai Lama i Spiti. Lamaens fødselsdag festligholdes hvert år i Kaza den 6. juli.

Udvalgte rejser til Indien

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel