Spiti og Kinnaur – En ekspedition gennem Himalayas skjulte dale

Læs denne artikel som minikatalog med mange flere fotos

Shimla – briternes sommerhovedstad

Indien - Shimla

Briternes tidligere sommerhovedstad, Shimla

Fra hektiske Delhi kører vi med tog nordpå mod Shimla. Togrejsen er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og der er da også tale om en ualmindelig spektakulær rejse med det smalsporede minitog gennem Himalayas forbjerge. 102 tunneler, 845 broer og 1.400 højdemeter senere ankommer vi til Shimla, der i perioden fra 1864 til 1939 fungerede som englændernes sommerhovedstad i Indien. Når varmen på Gangessletten blev uudholdelig, flyttede regeringen og dens enorme følge til disse køligere omgivelser på kanten af Himalaya. Den dag i dag er en del af den britiske charme bevaret omkring den lille kirke i byens centrum. Men det hele er tilført et umiskendeligt indisk præg.

 

Frodige Kinnaur

Indien - Kinnaur

Oplev den lokale kultur i Kinnaur

Fra Shima fortsætter vi mod Kinnaur, der byder på små landsbyer og gamle træforte omgivet af frodige landskaber. Ikke mange turister finder vej hertil, så vi tager os god tid til at nyde den lokale kultur og natur, inden turen videre mod Spiti for alvor fører os op i højderne. Det er en formidabel køretur over høje pas, der tager os fra Kinnaurs grønklædte dale til Spitis rå stenørkener. Gradvist bliver landskaberne mere vilde. Så ved vi, at vi nærmer os Spiti.

 

Rå og afsidesliggende Spiti
På den lokale dialekt betyder Spiti ‘landet midt imellem’. Det er en god betegnelse, for Spiti synes at ligge midtvejs mellem himlen og jorden. I disse fjerne bjergegne besøger vi befæstede buddhistiske klostre og små landsbyer, hvor ikke meget har ændret sig i århundreder. Spiti er afskåret fra omverdenen af sne det meste af året, så munkene har fred og ro til meditation i de gamle, smukt dekorerede bedesale. Der har været tale om, at den nuværende Dalai Lama flytter til Spitis 1.000 år gamle Tabo Gompa, når han trækker sig tilbage fra sit officielle liv.

Spiti-Dhankar-old-monastery

Dhankar-klosteret omgivet af Spitis rå landskaber

Buddhistiske klostre har ligget i Spiti i årtusinder. Engang førte karavanefører deres yakokser ad disse bjergveje med deres dyrebare last, men størstedelen af tiden havde munkene fred og ro til at fordybe sig i deres studier. Klostrene indeholder ufattelige skatte i form af statuer, malerier og sågar hellige gedemummier, der er et levn fra områdets oprindelige bön-religion. Idag er størstedelen af Spitis befolkning dog buddhister, og med den rigtige timing er det muligt at opleve farverige, lokale festivaler såsom Dalai Lamas fødselsdag.

 

Mod Manali og Delhi

Indien - Spiti

Den buddhistiske kultur blomstrer i Spiti

Fra Spitis afsidesliggende klostre, fortsættes gennem bjergene til Kunzum passet i 4.551 meters højde. På den anden side af passet skifter naturen igen karakter, når vi kører ned til byen Manali, der ligger mellem skovklædte bjerge i bunden af den grønne Kullu-dal. Byen er et populært rejsemål for nygifte indere på bryllupsrejse, der kommer her for at opleve sne. Men Manali byder også på gamle træhuse, templer og klostre, inden vi påbegynder turen tilbage til Delhi.

Udvalgte rejser til Indien

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel