Peru – Machu Picchu og meget mere

Mysteriet om Machu Picchu

Peru - Machu Picchu

Machu Picchu ligger skjult mellem bjergtinderne

I juli 1911 camperede den amerikanske historiker Hiram Bingham dybt inde i Perus bjerge. Han var rejst til Peru med drømmen om at lokalisere ukendte ruinbyer mellem Andesbjergenes stejle skråninger. Dengang var dette område meget afsidesliggende, og kun lokale bønder boede i dalene. Disse lokale har sandsynligvis kendt til Machu Picchus eksistens. For det var med deres uvurderlige hjælp, at Hiram Binghams drøm gik i opfyldelse få dage senere. På et lille plateau højt hævet over Urubamba-dalen fandt han den forladte ruinby, der mere end noget andet ville skrive ham og inkaerne ind i folks bevidsthed.

Inkabyen mellem skyerne

Den 24. juli 1911 offentliggjorde Hiram Bingham sine fund for offentligheden, der straks fattede interesse for den eventyrlige inkaby mellem skyerne. Sidenhen er det dog blevet draget i tvivl, om Bingham var den første vesterlænding på stedet. Der er en del tegn på, at andre kom ham i forkøbet uden at offentliggøre deres opdagelse.

Snart begyndte flere spørgsmål at trænge sig på. For hvad var dette for en by, der var blevet fundet? Hvorfor fandt spanierne den aldrig? Hvad blev den brugt til? Hvem boede her, og hvor er indbyggerne blevet af? Nogle mener, at byen fungerede som landsted for den regerende inka. Andre er sikre på, at Macchu Picchu havde en rituel betydning. Således har Machu Picchu givet grobund for mindst lige så mange spørgsmål som svar – og diskussionerne raser stadig blandt arkæologer verden over.

Siden opdagelsen har tusindvis af besøgende beundret disse stemningsfulde ruiner og ikke mindst den fabelagtige placering mellem stejle bjergsider. Indtil for nyligt krævede et besøg her en større ekspedition, men i dag er det muligt at køre næsten hele vejen. I 2007 blev Machu Picchu udråbt som et af verdens syv nye vidundere. Machu Picchu er uden tvivl Perus mest berømte seværdighed. Men dette naturskønne
kulturland har meget mere at byde på.


Lima

Peru - Lima (2)Lima blev grundlagt af den spanske conquistador Francisco Pizarro i 1535. Byen blev hovedstad for de spanske besiddelser i Sydamerika, og det var herfra, den spanske vicekonge regerede kolonierne i Den Nye Verden. Med så megen magt og rigdom samlet på ét sted udviklede Lima sig hurtig til en prægtig by med storslåede paladser og himmelstræbende kirker. Mange af disse bygningsværker er endnu at finde i hjertet af Perus hektiske hovedstad.


Arequipa

Arequipa ligger smukt i 2.400 m højde for foden af vulkanen El Misti. I kolonitiden var Arequipa forbindelsesled mellem de spanske sølvminer i Bolivia og udskibningshavnene på Stillehavskysten. Dette førte rigdomme til byen, og med tiden blev Arequipa til den smukke by, den er i dag. Den centrale plads er blandt de hyggeligste i landet, og mange af byens huse er opført af hvide vulkanske sten, hvilket har givet Arequipa tilnavnet ”Den Hvide By”.

Peru - Arequipa

Arequipa med vulkanen El Misti i baggrunden

Arequipa har meget at byde på. Oplev f.eks. den dybfrosne inka-mumie, Juanita, der blev ofret til guderne på en bjergtop for omkring 500 år siden. Eller kig forbi Santa Catalina klosteret, der blev grundlagt i 1580 af den rige enke Maria Guzman. I kolonitiden var det almindeligt, at den næstældste datter af velhavende familier blev nonne. Da klostertilværelsen ikke skulle stå tilbage for den tilværelse, som resten af familien nød, blev nonnernes løfter om fattigdom og bøn kun overholdt i meget ringe grad. Nonnerne levede tværtimod under luksuriøse forhold bag klosterets høje mure, og de mest velhavende kunne have helt op til fire tjenestepiger. I slutningen af 1800-tallet nåede beretningerne om det vilde liv i klosteret til Rom, og paven sendte en ny og meget skrap forstander til Peru for at sætte en stopper for udskejelserne.


Colca Canyon

Fra Arequipa fører vejen over højsletten mod Colca Canyon. Undervejs er der gode chancer for at se både lamaer, vicuñaer og alpacaer i de åbne landskaber. Dog sjældent i så stort antal som her. Colca Canyon er en af verdens dybeste kløfter. Men alligevel er området omkring dalen beboet af lokale indianere. De fleste af disse lever af at dyrke byg, majs og kartofler på forfædrenes terrasser, der klynger sig til kløftens stejle sider. Ofte vil man se andeskondorer svæve yndefuldt på vinden over den afgrundsdybe kløft.


Titicaca-søen

Titicacasøens smukke øer og folkeslag

Uro-indianerne bor på sivøer

Der er noget magisk over Titicaca-søen. Selv hvis man har set utallige billeder fra dette område, kan intet forberede den rejsende på at opleve søen ved selvsyn. Det dybe, mørke vand, den høje blå himmel og den krystalklare bjergluft, der lader solen glimte i søens overflade, vil tage pusten fra de fleste.

Indianersamfund lever på øer spredt rundt på søen. Det mest unikke folkefærd er uden tvivl uros-indianerne, der bor på flydende, menneskeskabte sivøer. Også huse og både er lavet af siv. Det er også værd at besøge den smukke ø Taquile, hvis indianske befolkning lever et meget traditionelt liv med rødder tilbage til de gamle civilisationer.


Inkaernes gamle hovedstad; Cuzco

Peru - Arequipa - Santa Catalina

Mød Perus farverige befolkning

Cusco er en af Sydamerikas mest charmerende byer. Den gamle inkahovedstad er naturligvis ganske anderledes end den formidable by, som Francisco Pizzaro og hans conquistadorer oplevede, da de red ind i Cuzco for 500 år siden. Dengang boede der omkring 15.000 mennesker i Cuzco. Deriblandt inkarigets herskere, adelsmænd og præster. I dag bærer byen mest præg af den spanske by, der blev opført ovenpå inkabyen. Rundt om den centrale Plaza de Armas ligger den storslåede katedral og spanske kolonistilsbygninger med skyggefulde arkader og smukke balkoner i træ. Mange af disse huser små restauranter, butikker og caféer, der bestemt er et besøg værd.

Bevæger man sig væk fra pladsen og ind i de små gader, vil man hurtigt finde lokale markeder, hvor indianere fra landsbyerne i området kommer for at handle med hinanden. Oftest er de iklædt farverige dragter og de karakteristiske bowlerhatte. Særlig farverig er Cuzco i forbindelse med de traditionsrige festivaler, hvis rødder kan spores tilbage til inkariget.


Den hellige dal på vej mod Machu Picchu

Det er fra Cuzco, at man typisk rejser gennem Den Hellige Dal til Machu Picchu. Men Den Hellige Dal har også andre spændende seværdigheder. Deriblandt farverige markeder, smukke landskaber og mindre kendte inkaruiner.


Amazonas

Det er de færreste, der forbinder Peru med Amazonas. Men faktisk rummer Peru nogle af de bedste nationalparker overhovedet i den enorme regnskov. Skoven omkring Puerto Maldonado er et godt eksempel. Her kan du bo på en komfortabel lodge i hjertet af naturen. Dyrelivet er rigt, og der er gode chancer for at opleve caimaner, papegøjer og aber samt et væld af andre dyr. Men også kæmpeoddere, vildsvin og andre sjældne dyr lurer mellem træerne…


Det ukendte nordlige Peru

Peru - Chan Chan

Chan Chan i det sjældent besøgte nordlige Peru

Området omkring Huaráz byder på snedækkede bjergtinder og smaragdgrønne søer, der indbyder til vandreture. Er det mere bylivet, der trækker, er den gamle spanske by Trujillo fuld af atmosfære. Dette er også et godt udgangspunkt for besøg ved nogle af Perus mest storslåede historiske attraktioner såsom Chavin de Huantar, Chan Chan, og moche-folkets pyramider og gravkamre. Det er sågar muligt at slutte af med afslapning på stranden.

 

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel