Med Maria Montell og Tomas Villum Jensen på Cuba

I foråret 2018 rejste sanger Maria Montell og hendes mand skuespiller og instruktør Tomas Villum Jensen til Cuba for at filme musikvideoen til Maria Montells nye sang Soy Maria. MarcoPolo hjalp med logistikken og lokale kontakter, og det viste sig hurtigt, at Havannas gamle bydel dannede den perfekte ramme for lige netop den stemning, Maria og Tomas ønskede i musikvideoen. Vi mødte dem i København efter hjemkomst til en snak om turen og om, hvordan det er at filme en musikvideo på Cuba.

Hvorfor lige Cuba?
Cuba var perfekt til Marias sang, forklarer Tomas. Maria fortsætter, sangen er en mambo, hvilket er en genre, der opstod på Cuba i 1930’erne. Vi elsker begge Latinamerika, og vi havde altid drømt om at komme til Cuba. Så da Tomas foreslog, at ’vi skal da til Cuba’, var jeg helt med. Den endelige beslutning kom dog først efter en snak med den berømte sangskriver Billy Steinberg, der blandt andet har lavet hits for Madonna, Celine Dion og Whitney Houston. Han hørte udspillet til sangen Soy Maria, og hans første kommentar var ’Very enchanting! I get that Cuban thing…’. Så var der ingen vej udenom. Vi måtte til Cuba.

Levede Cuba op til forventningerne?
Helt sikkert! Cuba var præcis, hvad vi havde håbet, det ville være. Vi ønskede ikke at vise en poleret version af Cuba. Så vi ville ikke filme på de storslåede pladser eller på de fine hoteller. Vi ville helt ned på gadeniveau og møde cubanerne på deres hjemmebane. Det er her, magien sker.

Hvor meget i videoen er planlagt?
Næsten ingenting. Vi lejede den fantastiske åbne Thunderbird fra 1958 i to timer, skruede op for musikken og så cruisede vi rundt i gaderne og filmede de ting, vi så. Det var helt fantastisk. Chaufføren selv, var også cool, og han havde intet imod, at vi filmede ham. Resten i videoen er filmet på gåben. Vi gik bare rundt på må og få, og lod tingene ske. Ingen i musikvideoen er castet. De er alle sammen folk, vi mødte tilfældigt på gaden. Selv ham, der kommer dansende med sin cykeltaxa. Han dansede bare ind i billedet.

Hvad sagde folk til, at gik og filmede?
Folk var ufattelig imødekommende. Især når de hørte, at vi filmede en musikvideo. Musik spiller en vigtig rolle i den cubanske kultur. Rigtig mange cubanere lærer at spille et instrument, og der er musik overalt. På barer, i gaderne og sågar ud af de åbne vinduer kan man høre latin-rytmer. Det hjalp helt sikkert også, at vi selv var meget afslappede omkring det og bare lod os rive med. Vi havde ingen lamper, stativer eller stort kameraudstyr med. Kun små håndholdte kameraer. Nogle sekvenser blev sågar filmet med en mobiltelefon.

Kunne I tænke jer at komme til Cuba igen?
Helt sikkert! Stemningen, musikken og folkene er helt utrolige. Og så oplever man bare ting på Cuba, som man ikke oplever andre steder. For eksempel blev vi på et tidspunkt hentet i en gammel limousine, som Castro engang havde fået af Rusland i slutningen af 1980’erne. Det var vildt, at køre med den! På denne rejse fik vi kun set Havanna. Der kunne vi godt bruge nogle flere dage. Men vi vil også rigtig gerne se resten af landet. Drømmen er at tage turen hele vejen fra Havanna til Santiago de Cuba med vores børn. Det ville være fantastisk at vise dem et sted, der har så meget sjæl og er så anderledes som Cuba.

Cuba - Maria Montell - Amerikanerbil foran Hotel Nacional i Havanna

Har I et godt råd til folk, der gerne vil til Cuba?
Ja! Rejs nu. Cuba er i hastig forandring, og landet vil se helt anderledes ud om bare få år. Det er nu, det gamle Cuba skal opleves. Og når man er på Cuba, er det vigtigt at tage sig tid til bare at gå rundt og mærke stemningen. Der er naturligvis nogle ting, man bør se, og en guide er fantastisk til at fortælle om det, man ser. Men det er også værd bruge nogle timer på bare at gå rundt på må og få, og lade tingene ske. Så oplever man andre sider af Cuba.

Og så skal man bo på Hotel Nacional de Cuba i Havanna. Det var vores rejsekonsulent Karin, der foreslog, at vi skulle bo der, og det var helt perfekt. Det sted emmer af historie! Alle de store topledere fra Cuba og resten af verden har holdt møder der, og utallige skuespillere og andre berømtheder har boet på hotellet siden åbningen i 1930. Det fortælles også, at mafiaen havde sin gang der i 1930’erne, da man smuglede alkohol til USA. Man kan mærke historien overalt i de gamle korridorer. Der skal vi helt sikkert også bo næste gang, vi tager til Cuba. For vi skal derover igen. Det er der ingen tvivl om – og det skal være snart!

Se videoen Soy Maria

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel