70120303
Åben:

Marco Polo – En eventyrer med lyst til at dele

Året er 1298. Stedet er Genova, Italien.
I byens fængsel sidder en mand, som gennemlever sin karrieres lavpunkt. Han er krigsfange, taget som gidsel i et lokalt italiensk opgør. Hans celle er lille og mørk, og han må dele den med en anden.

En rigmandssøn i fængsel

Marco Polo er spærret inde på ubestemt tid og ved ikke, hvornår han kan vende tilbage til sin tilværelse i det rige Vene­dig, hvor han tilhører gruppen af byens fornemste og rigeste købmænd. Var han blot derude, ville han være en stor mand. Men MarcoPolo lader sig ikke slå ud. Istedet gør han det, han har gjort så mange gange før; Han får det bedste ud af situationen.
Gennem de to år, Marco Polo holdes i fangenskab, fortæller han om sine eventyr i det mægtige mongolske rige for sin cellekammerat, forfatteren Rustichello.
Denne bliver så betaget af Marco Polos beretninger, at han fatter pennen og skriver den bog, som udødeliggør Marco Polo og samtidig åbner europæernes øjne for Østens rigdomme.
Mange af historierne havde Marco Polo fortalt før, men til et helt andet publikum. Gennem 16 år tjente Marco Polo verdens mægtigste mand, Mongolrigets ubestridte hersker, Khubilai Khan.
Hans metier hos khanen var netop at opsøge fjerne afkroge og anderledes kulturer og derefter berette om den for­underlige verden, der var for fjern for khanen selv at besøge, men som hans videbegær og nysgerrighed bød ham at lære at kende.

Agent for khanen

Naturligvis havde khanen adskillige andre efterretningsagenter, som han sendte ud i verden. Men khanen måtte med be­klagelse konstatere, at disse blot gjorde, hvad de fik besked på. Når khanen spurgte til forhold, der lå uden for den givne opgave, fik han kun tågede og u­præcise svar.
Anderledes var det med Marco Polo, der på sine mange og lange rejser samlede viden til sig af egen drift. I fængslet i Genova gav Marco Polo frit løb for sin fortællelyst.
Han fortalte om Khubilai Khans store rigdomme og om hvordan khanen dyg­tigt holdt sammen på sit enorme rige. Han berettede om et hvidt stof, der ikke kunne brænde. Det var asbest, som først blev taget i anvendelse 600 år senere i Europa.
Han bragte opfindelsen af pengesedlen til Europa, hvor man endnu kun fremstillede mønter af ædelmetaller, hvilket gav den rige mand store byrder. Også ingeniørkunsten bidrog han til at løfte ved at videregive sin viden om kinesernes udstrakte brug af dæmninger og anlæg til overrisling af marker. Sten, der kunne brænde, beskrev han ligeså og havde naturligvis kul i tan­kerne. Silkens og porcelænets hemmeligheder afslørede han ligeledes.

Slanger med klør

Han gik i detaljen med beskrivelsen af en række mærkværdige dyr, som han var stødt på under sine rejser. Således fortalte Marco Polo om “slanger (…) med klør som en tigers. Deres kæber er store nok til at sluge en mand, og deres tænder er lange og skarpe.” Det var krokodil­ler, Marco Polo havde set. Et andet sted beretter han om “små mænd med en hale ligesom en hunds, men uden hår.” Muligvis er det orangutanger, Marco Polo her hentyder til, om end orangutangen ingen hale har. På Sumatra stødte han på et monsteruhyre – et kolossalt dyr med ét horn i panden. Denne gang var det næsehornet, som Marco Polo havde været i nærkontakt med.
Marco Polos bog med alle dens fantastiske fortællinger blev mødt med skepsis, men den medvirkede også til, at europæernes horisonter gradvist lod sig udvide. Eksempelvis var Marco Polos bog en stor inspirationskilde for Chri­stoffer Columbus, der i 1492 – i sin jagt efter en vestlig sejlrute til Kina og Indien, opdagede Amerika. Pudsigt nok menes Columbus at være født i netop Genova.

MarcoPolos liv i årstal

1253 | Marco Polos far Nicoló og farbror Maffeo forlader Venedig og rejser til Konstatinobel.
1254 | Marco Polo fødes. Hans mor dør kort tid efter.
1265 | Nicoló og Maf­feo besøger Mongolerrigets øverste hersker, Khubilai Khan, som residerer i det nuværende Beijing.
1269 | Brødrene returnerer til Venedig.
1271 | Nicoló, Maf­feo og Marco Polo sætter ud på rejsen mod Beijing. Første mål er Jerusalem, hvor de henter olie fra Den Hellige Gravs Kirke.
1272-74 | Polo’erne rejser gennem Tyrkiet, Irak, Persien (Iran) og Afghanistan. Herfra klatrer de over bjergkæden Pamirs tindrende toppe til Den Tibetanske Højslette.
1275 | Den farlige Gobi-ørken tilbagelægges. I maj når Polo-familien endelig frem til Khubilai Khans pa­lads, hvor de bliver modtaget godt.
1276-91 | Marco Polo rejser ud som khanens efterretningsagent i en alder af 22 år. Han besøger udover Kina bl.a. Burma, Java, Sumatra, Indien og Sri Lanka.
1292 | Polo’erne forlader Khubilai Khans hof med skib og sætter kurs mod Venedig. Med sig har de en prinsesse, som skal giftes med den mongolske khan i Persien.
1294 | Skibene ankommer efter en hård rejse til Hormuz i Persien, hvor prinsessen bliver gift.
1295 | Mændene ankommer til Venedig, hvor familien tager måbende imod.
1298 | Marco Polo er kaptajn på et krigsskib i kampen mod Genova. Han tages til fange og fængsles.
1298-99 | I fængslet beretter Marco Polo om sine oplevelser for medfangen Rustichello, som skriver det hele ned. Marco Polos Rejser udgives første gang i 1299.
1324 | Marco Polo dør, 70 år gammel.
1368 | Mongolerriget besejres af Ming­dynastiet i Kina.
1492 | Christoffer Columbus opdager Amerika.

Marco Polo og MarcoPolo

Meget er sket siden Marco Polos tid. Men én ting har ikke ændret sig. Mange drømmer stadig om at rejse ud og opdage verdenen ved selvsyn. At møde nye kulturer og blive forundret over dyrerigets mangfoldighed. Vi hjælper disse folk afsted på deres eventyr ved at sammensætte unikke drømmerejser efter individuelle ønsker – og præcis som Marco Polo deler vi heller end gerne ud af vores egen viden og erfaringer. Derfor har vi valgt at tage navn efter den berømte opdagelsesrejsende og kalde vores rejsebureau for MarcoPolo.

Læs mere om MarcoPolo og se vores rejseforslag her.
Relaterede rejser med MarcoPolo

Kinas højdepunkter

På denne rejse oplever I alle Kinas højdepunkter: Beijing, Den Kinesiske Mur, Xian, Li-floden og pulserende Shanghai. Med egen chauffør og guide.

LÆS MERE

Ladakh - det lille Tibet

Rejs dybt ind i Himalaya, og oplev Ladakh, der med rette kaldes Lille Tibet. Her genlyder de gamle buddhistiske klostre stadig af munkenes messen, og i de isolerede landsbyer spredt rundt i den rå stenørken har ikke meget ændret sig i århundreder.

12 dage fra 13.895 kr.

LÆS MERE

Nordindiens højdepunkter

Oplev Nordindiens højdepunkter. Fra hektiske Delhi til smukke Taj Mahal og fra eventyrlige Jaipur til pilgrimsbyerne Varanasi og Sarnath. Undervejs bor du på gode førsteklasses hoteller, og rejsen foregår med privatchauffør og private guider. Så det eneste du skal gøre, er at læne dig tilbage og suge indtrykkene til dig.

10 dage fra 16.595 kr.

LÆS MERE

MØD VORES REJSEEKSPERTER

Hos MarcoPolo har vi nogle af branchens mest erfarne og dygtige medarbejdere. De har rejst verden tynd og vil gøre alt for at arrangere den rejse, der passer bedst til dig og din familie.Peter
Peter Schou

Peter har rejst intensivt i blandt andet USA, Latinamerika og Afrika, og han deler gerne ud af sin enorme viden om disse regioner.


LÆS MERE
Pernille
Pernille Heivert

Pernille Heivert elsker selv at rejse, og det skinner igennem, når hun skræddersyer eksotiske eventyr til fjerne hjørner af verden.


LÆS MERE
Karin
Karin Rasmussen

Karin brænder for Latinamerika. Så meget at hun har boet seks år i Ecuador og rejst både Syd- og Centralamerika tynd.


LÆS MERE