Guizhou – Eventyr i det ukendte Kina

Guizhou---Leishan---Longji-158

Guizhou er rig på etniske minoriteter

Lad den anden blive den første. Sådan lyder mit råd, hvis man overvejer at debutere som Kina-rejsende. Jeg fortryder i hvert fald ikke, at min jomfrufærd med MarcoPolo til Riget i Midten gik til Guizhou-provinsen i Sydkina i stedet for klassiske Kina-destinationer som Beijing og Shanghai. Hvorfor? Fordi Guizhou, hvis navn omtrent udtales ”gweyjoe”, stadig er næsten uberørt af vestlig masseturisme. Det betyder, at man stort set har oplevelsen af regionens ca. 80 etniske minoriteter, bjergtagende bjerglandskaber og pittoreske landsbyer for sig selv. Afsondretheden fra den moderne verden betyder, at man må leve uden McDonald’s og andre vestlige fødekæder samt være forberedt på at fagte sig frem, da ingen taler engelsk eller noget andet fremmedsprog.

 

På eventyr i Sanjiang

Kina---Guizhou---etniske-minoriteter

Godt hjemmelavet håndværk i Guizhou

Det oplevede jeg i byen Sanjiang, hvor jeg – i et anfald af ekstra eventyrlyst – forsøgte at finde et vaskeri på egen hånd. Det mislykkedes. I stedet kom mit vasketøj og jeg på afveje i en knallerttaxa, og det var kun med nød, næppe og tegnsprog, at jeg fik dirigeret køretøjets kvindelige chauffør tilbage til mit hotel efter en flere kilometer lang udflugt til et hermetisk lukket hus. En anden ordløs kommunikation oplevede jeg i landsbyen Xiagyang, hvilket betyder Det Velduftende Får. Her ville jeg fotografere to kvinder fra dong-stammen iført farverige folkedragter. Som kronen på værket havde kvinderne en lille, vævet sort og hvid dug med lange, hvide kvaster kunstfærdigt opsat på det kulsorte hår. Men løftede pegefingre, rysten på hovedet og vrede grimasser overbeviste mig om, at jeg gjorde klogest i at nøjes med at have et billede af damerne på nethinden.

 

I Kina spiser de hunde – og alt muligt andet

Guizhou-Bjerge

Guizhous smukke bjerge

Mindre tillukkede var mine rejsefæller og jeg, da vi kørte igennem et landskab med kalkstensbjerge, stejle og tæt bevoksede bjergsider og dybe dale, i bunden af hvilke floder og vandløb dovent gled af sted.  Sceneriet var som revet ud af de landskabsmalerier, som pryder enhver kinesisk restaurant, og vi kappedes om at sige »Wow«, »Hold da op«, og »Se lige der«. Til gengæld lukkede flere munden, da vi fik serveret hunderagout på et fint spisested i millionbyen Guilin. Jeg vovede forsøget og kan meddele, at Fido i stegt udgave er mør og saftig. Tør og trist var til gengæld den slange, vi også fik serveret, selv om den med garanti var friskslagtet. Som en appetitvækker til middagen så vi nemlig, hvordan dyret fik hovedet klippet af, blev sprættet op og malket for blod i et af restaurantens baglokaler. Makabert, ja, men lad nu være at medbringe leverpostej, spegepølse og rugbrød på turen til Guizhou. Det kinesiske køkken strutter af lækkerier som kylling i chili, friske, lynstegte bambusskud og oksekød i ingefær. Husk at bruge spisepinde. Det er nemt at lære at fiske fintskårne grøntsager, kød og fisk op med det for os uvante bestik. Selv ris kan spises med pinde.

 

Fantastiske rismarker

Kina-Rismark-Guizhou

Fantastiske rismarker fylder landskaberne

Hvordan kinesernes svar på kartofler dyrkes, fik vi et indblik i, da vi besøgte Djævelens Rygrad; med 66 km² verdens næststørste område med risterrasser. De flere tusind år gamle, kunstfærdigt anlagte smalle marker strakte sig nærmest uendeligt og bød på svimlende udsigter. Det syn var et af mange bidrag til, at rejsen til Guizhou-provinsen ikke har mange kinamænds chance for at blive overtrumfet. Det fleste vælger at besøge Den Kinesiske Mur, Den Himmelske Freds Plads i Beijing, terrakottahæren og Shanghais skyline på deres første rejse til Kina. Men jeg er glad for, at jeg lod nummer to blive nummer et, da Kina kaldte på mig for første, men ikke sidste gang.

 

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel