70 12 03 03
Åben:

Ekspedition i Svalbards midnatssol

Svalbard - Longyearbyen

Longyearbyen forsvinder i det fjerne

Solen stod stadig højt på himlen, da vi først på aftenen ankom til Longyearbyens lille havn. Der var livlig aktivitet omkring ekspeditionsskibet, hvor udstyr og hundeslæder til den fem dage lange ekspedition blev lastet ombord. Også hundene var tydeligt begejstrede ved udsigten til de kommende dages eventyr i Svalbards utæmmede islandskaber. De hylede og gøede om kap, mens de blev ført ombord og bundet på dækket lige netop så langt fra hinanden, at de ikke kunne nå hundene omkring sig. Inden længe gjorde kaptajnen tegn til afgang, og til lyden af det flerstemmede hundekor gled ekspeditionsskibet ud på det blikstille vand med kurs mod vores første mål: En fjern gletsjer på nordsiden af Isfjorden, hvor vi skulle sætte hundeslædeekspeditionen af på isen.

 

Prima isbjørneterritorium
Det var en vidunderlig solfyldt forårsaften. Vinden var svag, og der var kun små krusninger i vandet. Vi stod på dækket og holdt høje med havfuglene, der vrimlede omkring skibet. Midt på aftenen dukkede gletsjeren op forude. Det var maj måned, og havisen langs kysten var endnu ikke smeltet væk. »Dette er prima isbjørneterritorium, « fortalte en af de lokale ekspeditionsledere os, mens han spejdede ind mod ismassen, der strakte sig adskillige hundrede meter ud for kysten. Der lever dobbelt så mange isbjørne som mennesker på Svalbard, og der findes ikke ret mange steder i verden, hvor chancerne for at se Kongen af Arktis i vild natur er større. Vi fik øje på et par sæler, der lå og solede sig på isen. Men de havde øjensynligt intet at frygte, for der var ingen isbjørne at se.

 

Fuld fart frem

Svalbard-sejltur-hundeslæde

Ekspeditionsskibet nærmer sig isen

Pludselig skete der noget uventet. Kaptajnen satte kursen direkte mod havisen og gav ordre til at sætte fuld fart frem. Vi så iskanten komme nærmere og nærmere med den klare forventning om, at han ville dreje af eller sænke farten. Det gjorde han ikke. Og med et ordentlig brag hamrede skibet frontalt ind i iskanten, der knustes med en knagende lyd under skibets vægt. »Fuld kraft bak.« Kaptajnen var nu virkelig i sit es. Skibet trak sig nogle hundrede meter tilbage, blot for igen at tage tilløb og banke ind i isen samme sted som før. Dette gentog sig et par gange, og for hver gang bevægede skibet sig længere og længere ind mod land. Hundene havde for længst fået færden af, at vi var ankommet, og de stod nu med forpoterne oppe på rælingen og hylede ivrigt hver gang, isen gav sig. Sælerne derimod fik hurtigt nok af vores indtrængen, og fortrak hurtigt til havets dyb.

 

Kan isen holde?

Svalbard-sejltur-hundeslæde

Hundene er ivrige efter at komme afsted

Da vi havde været frem og tilbage op mod 10 gange, gav kaptajnen ordre til, at vi skulle stoppe. Vi var nu næsten 100 meter fra iskanten, og skibet lå omringet af is til alle sider. En landgangsbro blev sænket og en uheldig matros blev sendt ned på isen for at se, om den kunne bære. Han trådte forsigtigt ud på isen. Den holdt. Så hoppede han et par gange. Den holdt stadig. Tilfreds gav han ordre til, at vi roligt kunne begynde at hejse udstyret ned fra skibet. Den næste times tid gik med at få ekspeditionen klar. De skulle være af sted i fem dage og ville ikke se et andet menneske undervejs. Derfor skulle de have alt med sig. Mad og telte blev lagt på slæderne ved siden af rensdyrskind og rifler. På grund af faren fra isbjørne er det lovpligtigt at bære våben alle steder på Svalbard uden for Longyearbyen. Det gælder ikke mindst på en ekspedition som denne, hvor det er meget sandsynligt, at man vil møde isbjørne adskillige gange.

 

Afsted mod horisonten

Svalbard-sejltur-hundeslæde

Hundeslæderne suser afsted mod horistonen

Omkring midnatstid susede den første hundeslæde af sted mod bjergene. Flere fulgte, og inden længe var de blot små prikker i det enorme isfyldte landskab. Vi blev stående på isen og spejdede efter dem, til de forsvandt i horisonten. Vi skulle med skibet tilbage til Longyearbyen, men inden da, havde vi endnu en opgave. På en anden gletsjer et stykke væk skulle en 12-dages ekspedition hentes hjem. Så langsomt bakkede skibet ud af sin sejlrande og satte kursen gennem den oplyste nat mod bestemmelsesstedet dybere inde i Svalbards isfyldte landskaber.

 

Smuttur til Svalbard

Flyveturen til Svalbard er kort, så selv med blot et par dage til rådighed har du god tid til at opleve polarområdernes enestående natur og dyreliv. Med Longyearbyen som base kan du tage på dagture til gletsjere og gamle minebyer. Om sommeren kan du sejle på fjordene, vandre i bjergene og tage på udkig efter isbjørne, hvalrosser og havfugle i tusindvis. Vinteren og det tidlige forår derimod byder på ture i hundeslæde og snescootersafari til fjerne dele af øen, hvor koncentrationen af isbjørne er størst.
Se udvalgte rejser til Svalbard

Smuttur til Svalbard, forår og vinter

Vinter på Svalbard er en enestående oplevelse. Nordlys og det spæde forårslys oplyser de isdækkede landskaber, der udforskes i hundeslæde og på snescooter. Chancerne for at se isbjørne er også gode.

5 dage fra 8.395 kr.

LÆS MERE

Smuttur til Svalbard, sommer

Aldrig har den vilde arktiske natur været mere tilgængelig. Flyveturen til Svalbard er kort, så med 5 dage til rådighed er der god tid til at opleve polarområdernes enestående natur og dyreliv.

5 dage fra 8.995 kr.

LÆS MERE

Krydstogt til Svalbard - isbjørnenes rige

Tag med på polarkrydstogt til Svalbard, hvor havfugle i tusindvis yngler på klippesiderne, og isbjørne jager sæler på isflagerne. På dette krydstogt oplever I det bedste af Svalbard på komfortabel vis.

 

13 dage fra 67.395 kr.

LÆS MERE

Krydstogt til Svalbard, Østgrønland og Island

Højt mod nord ligger en fortryllende verden af is, hav og midnatssol. Dette er naturens verden, og mellem de få småbyer venter et landskab af en sjælden rå skønhed, hvor isbjørne jager på pakisen.

15 dage fra 72.395 kr.

LÆS MERE

MØD VORES REJSEEKSPERTER

Hos MarcoPolo har vi nogle af branchens mest erfarne og dygtige medarbejdere. De har rejst verden tynd og vil gøre alt for at arrangere den rejse, der passer bedst til dig og din familie.
Margit Jensen

Margit kan skræddersy en rejse fra bunden og er klar til at udarbejde et tilbud på din unikke rejse.LÆS MERE

Anton Kjærgaard

Anton er mere berejst end de fleste og kan hjælpe med at skræddersy en rejse til store dele af verden.LÆS MERE

Rajan Sakaria

Rajan Sakaria er en af MarcoPolos dygtige rejsekonsulenter og han hjælper hver dag rejselystne danskere ud på nye, eksotiske eventyr.LÆS MERE
Bestil tilbud