Burma – Østen af i går

Burma er for mange et ubeskrevet blad. Men med sine smukke templer, rige kultur og charmerende befolkning byder rejser til Burma på et væld af eksotiske oplevelser langt fra de gængse turistruter.

Læs denne artikel som minikatalog med mange flere billeder


Yangon

Burma - Yangon

Aftenlys over Yangons forgyldte templer

Yangon ligner ingen anden hovedstad i Asien. Her er der langt mellem højhusene og de fortravlede forretningsmænd, der løber fra møde til møde. Også de glitrende shopping­centre, man finder i eksempelvis Bangkok, må man lede forgæves efter. De er i Yangon afløst af fredsfyldte templer, travle markeder og grønne parker. Her og der ses smukke bygninger fra den britiske kolonitid, og omkring de forgyldte helligdomme samles pilgrimme for at ofre til Buddha.


Mandalay

Mandalay var Burmas sidste kongelige hovedstad, inden britiske imperialister tog magten over byen og Burma. Byen er samtidig Burmas religiøse hjerte med utallige store buddhistiske templer og klostre. Cirka 60 procent af alle Burmas munke holder til i eller omkring Mandalay, og det kan ses i byens gader. Men Mandalay er også en af de byer, hvor man får et indtryk af, hvad fremtiden vil bringe for Burma. Siden åbningen af landevejen mod grænsen til Kina er handelslivet nærmest eksploderet, og indflydelserne fra den store nabo i nord bliver mere og mere tydelige i gadebilledet. Udenfor byen venter de gamle kongebyer, Ava, Mingun, Sagain og Amarapura.


Inle-søen

Burma - Inle Søen

Livet ved Inle-søen foregår til vands

Der er en magisk stemning over Inle-søen, som ligger som et stort spejl i 1.000 m højde omgivet af grønklædte bjerge. Landsbyer står på pæle, tomatmarker flyd-er ovenpå vandet, og al transport foregår i båd. Det er fascinerende at opleve folks dagligdag på vandet. Børn i små kanoer på vej til skole, kvinder med en stor cigar i munden, der vasker tøj på trappen, og mænd der balancerende på det ene ben kaster sit net ud fra en vuggende kano, mens de med det andet ben skubber åren gennem vandet. Der er utallige landsbyer spredt rundt på søen, og alle har de deres eget tempel og kloster, der spejler sig i al deres pragt i det rolige vand.


Bagan

Burma - Bagan

Bagan er et storslået syn. Ikke mindst fra en luftballon!

Bagan er et af verdens største, arkæologiske vidundere. Tusindvis af klostre og vældige templer ligger spredt over en tør, flad slette på 40 km2. Nogle bygninger er ganske små, mens andre er enorme. Nogle er massive, mens andre har indre rum med guldbelagte Buddha-statuer og storslåede vægmalerier. Nogle templer er nyrenoverede, andre ligger som ruiner, og der er mange arkitektoniske stilarter templerne imellem. Men alle illustrer de, hvor storslået byen Bagan var i sin storhedstid omkring år 1044, da kong Anawratha indførte buddhismen til området. I denne periode var Bagan en af verdens største byer og det gigantiske imperiums politiske og religiøse centrum.


Badeferie i Burma

Strandferie ved Ngapali Beach

Ngapali Beach er blot en af Burmas mange lækre strande

Burma har kilometervis af lækre tropestrande. Men masseturisme er stadig et ukendt begreb. Nye stranddestinationer dukker dog op i Burma i disse år. Blandt de seneste skud på stammen er Ngwe Saung.


Monywa

Der findes mange steder i Burma, der sjældent ser turister. På denne og de næste sider, kan du se et par af de meste spændende. Sjældent besøgte Monywa er et godt eksem­pel. Byen er en af de mest forunderlige i landet. Den blev først for nylig åbnet for turister, og her kan man se flere Buddhafigurer på en dag, end de fleste mennesker oplever på et helt liv. Nogle er helt små, mens andre er 90 m lange. Dette tempel alene huser ikke færre end 582.357 Buddhafigurer.


Mrauk U

Burma - Bagan

Burmas rige buddhistiske kultur ses overalt

Efter omkring fem timers flodejlads fra Sittwe dukker Mrauk U’s karakteristiske klokkeformede stupaer op forude. I ca. 350 år frem blev Burma hersket fra dette sted. Paladser og himmelstræbende templer blev rejst i sten, og mange står endnu – om end i ruiner. I sin tid var Mrauk U en vigtig handelshavn, hvor skibe lagde til med varer fra så fjerne områder som Spanien, Holland og Mellemøsten. Besøgende lovpriste den smukke by, og nogle sammenlignede endda Mrauk U med London og Amsterdam. Mrauk U’s storheds­tid er for længst forbi. Men ruinerne af de omkring 150 templer ligger stadig spredt ud over et malerisk landskab som tavse vidner om den rige civilisation, der engang blom­strede på dette sted. Der bor stadig folk på disse kanter. Vandbøfler græsser på marken, bønder høster ris, og kvinderne går mod landsbyens brønd med vandkrukker balance­rende på hovedet. Kun meget få udlændinge finder vej til dette afsidesliggende hjørne af Asien – og netop derfor forbliver Mrauk U den velbevarede hemmelighed, den er.


Pindaya

I Pindayas enorme kalkstenshuler har pilgrimme i århundreder anbragt mere end 8.000 Buddha-figurer. Nye statuer kommer stadig til, og det er en stemningsfuld oplevelse at udforske hulernes eventyrlige skat.


Det ukendte Burma

Burma - Landsbyliv

Oplev landsbylivet langt fra de gængse turistruter

Drømmer du om at komme så langt væk fra de gængse turistruter som muligt, byder Burma på et væld af muligheder. Besøg f.eks. helligdommen Kakku nær Inle-søen, Bagos Buddhaer, tempelbjerget Mt. Popa eller den gyldne sten i Kyaikhtiyo. Helt andre oplevelser venter i det nordligste Burma. Her ligger den arkitekt-tegnede Malikha Lodge netop der, hvor Kachin-staten slutter, og Himalaya begynder. At man overhovedet kan besøge dette afsidesliggende hjørne af Burma er fantastisk. Men at man tilmed kan gøre det i denne grad af ypperlig komfort er en ganske enestående mulighed for at opleve et af verdens mindst besøgte naturområder.

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel