70120303
Åben:

Burma – et kulturelt skatkammer

Burma - Inle Søen

Templer spejler sig i Inle Søen

Der tegner sig et utal af blændende burmesiske billeder på indersiden af mine øjenlåg, når jeg lukker øjnene og tænker på mine rundrejser i Myanmar, som Burma også kaldes. I hjernens enorme digitale billedarkiv ligger der fotografier, der overgår de fleste andre fra stort set hele kloden. Et billedarkiv, som jo ellers rummer den store kinesiske mur, pyramiderne, Machu Picchu, Akropolis, ja stort set samtlige de af klodens fixpunkter, der sædvanligvis pryder alverdens rejsekataloger. Burmas vidunderligt smukke, nærmest drømmeagtige landskaber.

Morgengryet mellem flydende marker på Inle–søen, når bønderne sejler mellem rækker af grøntsager, og fiskerne lidt længere ude sænker deres koniske ruser med den ene arm, mens de stående på et ben klarer navigeringen med åren anbragt mellem den anden arm og det frie ben. Et fantastisk syn. Hele landsbyer på pæle i søen, hvor håndværkerne arbejder i stråtækte hytter, munke med dresserede katte i templer på andre pæle, og inde på kysten store områder med templer stående tæt som træer i en skov. I Bagan, som Marco Polo kaldte ”verdens smukkeste syn”, er der alene 2217 velbevarede templer, stupaer og pagoder og lige så mange i ruiner. En gang var der 13.000 af dem på et areal som det halve af Amager. At sidde på toppen af en af disse helligdomme og se solen gå ned bag Chin-bjergene brænder sig let fast på nethinden.

Burma - Bagan

Oksekærrer er et almindeligt syn i Burma

Et indblik i en anden verden

Det samme gør mødet med de 37 ånder og munkene 1500 meter nærmere himlen på den vulkanske kegle Mount Popa, eller synet af en enorm skulptur i et stykke marmor, som det tog 12 år at hugge ud, efter at 10.000 mand havde bakset 13 dage med at flytte marmorklodsen det korte stykke fra floden og op på Mandalay Hill. Ikke langt der fra er ”verdens største bog” med teksten indhugget i 1774 store stenplader, et arbejde 2400 munke brugte seks måneder på at mejsle ned. Det siges at tage 450 dages uafbrudt læsning at komme gennem hele teksten. Okser trækker plove og kærrer med træhjul, som er rene skulpturer at se på, glade børn sidder på nakken af okserne eller dingler fornøjede i landsbyens træer.

Vi kommunikerer med få gloser og fingersprog. En skolelærer kommer til og tolker på engelsk. Militær–diktatur? Jo, men her synes nu ikke at være nogen berøringsangst hos menigmand, så mon ikke det gavner de lokale mere, at vi besøger landet og fortæller om verden uden for end ved at isolere det?

Et venligt folkefærd og et farvel til sms’en

Burma - Hsipaw

Kvinder i farvestrålende dragter

Utroligt smukke kvinder i traditionelle stammedragter på markederne falbyder fint forarbejdede kurve. Ingen tigger, bortset fra munkene med deres madskåle, som de lokale fylder med mad. Alle møder os nysgerrigt og med stor venlighed. Hvor der festes, bliver vi inviteret inden for. På et marked, som vi sejler til sammen med hundreder af andre både, serveres herlig fisk fra grill med ris og grøntsager. Børn ruller cerutter og cigarer, som sælges i bundter. I hytten ved siden af spindes silke, og uden for tramper en stor dreng på pedalen, der får smedens blæsebælg til at puste liv i flammen, som gør jernet føjeligt. Vi er rejst tilbage til fortiden. Der er ingen mobiltelefoner og computere i disse små samfund. Men måske er det dem, der overlever, og ikke os, når vi har opbrugt alle klodens energikilder. Her klarer de sig uden.

Oplevet af Politikens tidligere krigskorrespondent, rejsende udenrigsreporter, London–korrespondent og rejseredaktør John Njor

Se mange flere billeder fra Burma – klik her
Udvalgte rejser til Burma

Det bedste af Burma

På denne rejse til Burma kommer I også uden for de mest besøgte områder og oplever steder, hvor turisterne er mere sjældne. Besøg det glemte Østen, og få en oplevelse for livet.

17 dage fra 27.395 kr.

LÆS MERE

Burmas højdepunkter

Oplev største Burmas højdepunkter på denne rejse fra Yangon til ruinbyen Bagan, kongebyerne omkring Mandalay og den maleriske Inle-sø. Du kan også se frem til mindre kendte seværdigheder såsom de hellige huler ved Pindaya, en kulinarisk tur i cykeltaxa gennem Yangon ved aftentid samt et center for pensionerede elefanter nær den britiske bjergstation, Kalaw.

15 dage fra 21.495 kr.

LÆS MERE

Burma på cykel

GRUPPEREJSE MED GUIDE. I Burma har I muligheden for at opleve et hjørne af Asien, der på mange måder ikke har ændret sig siden den britiske kolonitid. I udforsker Burma på cykel og kommer tæt på lokalbefolkningen.

16 dage fra 29.895 kr.

LÆS MERE

MØD VORES REJSEEKSPERTER

Hos MarcoPolo har vi nogle af branchens mest erfarne og dygtige medarbejdere. De har rejst verden tynd og vil gøre alt for at arrangere den rejse, der passer bedst til dig og din familie.Pernille
Pernille Heivert

Pernille Heivert elsker selv at rejse, og det skinner igennem, når hun skræddersyer eksotiske eventyr til fjerne hjørner af verden.


LÆS MERE
Yvonne Larsen
Yvonne Larsen

Yvonnes rejste tidligt i livet Down Under, og siden er det blevet til mange rejser til blandt andet USA, Caribien, Asien og Canada.


LÆS MERE
Bettina
Bettina Toldbod

Bettina har stor erfaring i at skræddersy rejser til Asien – et område hun kender ualmindeligt godt fra utallige rejser.


LÆS MERE