Botswana – Luksusekspedition gennem Afrikas vildmark

Se denne artikel som minikatalog med flere fotos

Okavango-deltaet

Botswana - okavango fra luften

Botswanas Okavango-delta set fra luften

”Det er ikke unormalt, at der går vilde dyr på landingsbanen der, hvor vi skal hen”. Piloten i vores lille 12-personers fly drejede hovedet og kiggede om på os, inden han fortsatte: ”I så fald laver vi først en lav overflyvning for at skræmme dem væk, inden vi lander”. Vi nikkede måbende, men at dømme ud fra pilotens ansigtsudtryk var dette hverdag i Botswana. Snart susede vi ud af startbanen i Maun og satte kurs mod Okavango-deltaets frodige verden. Fra maskinens vinduer kunne vi se ud over det enorme netværk af kanaler, der udgør det største indlandsdelta i verden. Vandet flyder fra Angolas regnfulde bjerge til Botswana, hvor det hvert år forvandler Kalahari-ørkenen til en frodig oase af græsenge, papyrusskove og palmelunde. Langt under os kunne vi se elefanter drikke langs kanalerne, og et andet sted lå flodheste og dasede i et vandhul.

Vi landede uden større dramatik på en lille air strip dybt inde i deltaet. Her holdt en åben jeep klar til at køre os mod lejren. En flok af røde lechwe antiloper gik og græssede langs landingsbanen, og få hundrede meter fra flyet var trætoppene fulde af gribbe og marabou-storke, der havde fået øje på en død elefant. Vi havde ikke kørt mange hundrede meter, før vi fandt de første levende elefanter, og sådan gik de næste timer med safari-kørsel ad små hjulspor.

Hvad vi derimod ikke så, var andre biler. Ikke en. For dette enorme område er privatejet, så vi skulle ikke dele oplevelserne med andre end en håndfuld gæster på områdets eneste lodge. At området var privatejet skulle vise sig at have andre fordele. I nationalparkerne må man kun køre på vejene. Men her kan man følge dyrene på deres vandringer gennem landskaberne – og det betyder, at vi kom meget tæt på.

Botswana-leopard

Leopard

Vi havde aldrig selv opdaget leoparden, der lå og dasede i et træ et stykke fra vejen. Vores guide, der hed Easy, drejede resolut væk fra vejen og parkerede helt henne ved træet. Leoparden kiggede dovent ned på os, hvorefter den gabte højlydt og lagde sig til rette igen. Her lå den et stykke tid, indtil den rejste sig og sprang ned på jorden få meter fra bilen. Med et stålsat blik vandrede den direkte imod os. ”Sid hel stille. Den gør ingenting”. Selv Easy, der har set hundredvis af leoparder, var tydeligt begejstret. Leoparden gik lige forbi bilen og forsvandt i det høje græs.

Vi fortsatte mod lejren, der lå ned til vandet. Lejren bestod af tre store dobbelttelte med rigtige senge, friskstrøgne lagner, elektrisk lys i natlamperne og endda træk og slip toilet i det bagerste kuppeltelt. Passagen mellem de to kupler udgjorde et brusebad, der blev fyldt med varm vand, hver gang man bad om det. Her kunne man stå midt i naturen og bade, uden at nogen kunne kigge ind. I løbet af turen skulle vi bo i fire af sådanne lejre, der alle lå helt fantastisk omgivet af naturen.

Botswana - mokoro - okavango-delta

Botswanas Okavango-delta i traditionel mokoro

Da mørket faldt på blev der dækket op under stjernerne, og lejrens hjælpende ånder fremtryllede det første af en række lækre tre-retters middage. Der blev skænket vin i glassene, og mens en abeflok fulgte med fra trækronerne, fortalte Easy om de kommende dages oplevelser. Sjældent har en ekspedition i Afrikas indre været så komfortabel, og da petroleumslamperne blev tændt, blev stemningen i lejren intet mindre end magisk. Den nat vågnede jeg ved, at der stod en stor hanelefant lige udenfor vores telt og spiste af et træ. Ingen af lejrene er indhegnet, men heldigvis er det ganske ufarligt, så længe man bliver i sit telt om natten. Elefanten gik stadig rundt i udkanten af lejren næste morgen, da vi spiste morgenmad.

De næste dage gik med at udforske området på safari-kørsler om morgenen og i det sene eftermiddagslys – og Okavango-deltaets legendariske overflod skuffede ikke. Blandt andet så vi endnu en leopard, der hoppede rundt i en trækrone, samt en hyænefamilie der gjorde alt for at holde den lille nysgerrige unge nede i hulen. En eftermiddag parkerede vi midt i en i løveflok, og vi fulgte efter elefanter, der kom for at drikke ved et vandhul. En hel anden oplevelse ventede til søs, hvor vi udforskede papyrus-skovene i traditionelle både i solnedgangens skær.

 

Moremi

Botswana - elefant

Elefant i Botswana

Vi kunne have brugt uger i den første lejr, men forude ventede endnu et højdepunkt: Moremi. Så efter to nætter blev vi atter hentet af det lille fly, der fløj os til Moremi i den østlige ende af deltaet. Her blev vi indlogeret i en teltlejr inde i parken, hvor de varme timer midt på dagen blev tilbragt. Det var også her, vi blev introduceret til det ekspeditionskøretøj, der skulle fragte os hele vejen til Chobe. Firehjulstrækkeren var blevet ombygget for at højne komforten og udsynet til dyrene. Alle havde naturligvis vinduesplads, og der var køleskab med øl, sodavand, vin osv. til fri afbenyttelse. Der var endda el-stik ved sæderne, så det var muligt at lade kamerabatterierne op – og det blev der brug for.

Allerede den første dag i Moremi havde vi set flodheste, elefanter og et væld af andre dyr. Men det er først og fremmest rovdyrene, der har gjort Moremi berømt. Alle de store kattedyr lever her. Det samme gør hyæner og en af de sidste sunde bestande af den ekstremt sjældne afrikanske vildhund. Vi så kun spor af vildhundene. En morgen havde vi endda leopardspor tværs gennem vores lejr. Men løver kom vi tæt på ad flere omgange, og for første gang så vi løverne med et nedlagt bytte. Den ene løveflok havde endda unger.

 

Savute

Okavango-gazeller-i-solnedgang - Botswana

Gazeller i solnedgangen i Botswanas Okavango-delta

Efter to nætter i Moremi var det tid at bryde op. Vi skulle naturligvis ikke hjælpe til med noget som helst i lejren, så det var bare at sætte sig til rette i ekspeditionskøretøjet og trille af sted i det tidlige morgengry. Det var en længere tur til Savute ad et sandet hjulspor, men der var masser at se på undervejs. Vi spiste vores medbragte frokost under et skyggefuldt træ i de åbne landskaber.

Vi havde nu for alvor lagt Okavango-deltaets frodige landskaber bag os og den natur, der mødte os på vej mod Savute, var langt mere tør og sandet. Det skyldes, at den lokale flod – kendt som Savute-kanalen – holdt op med at flyde i 1982. Men i 2010 skete miraklet. Vandet i Savute-kanalen kom tilbage. Det gjorde det også i 2011, til stor glæde for områdets dyr. Særligt elefanter så vi mange af i Savute. Savute er også berømt for sine løver, der har specialiseret sig i at jage elefanter. Vi så aldrig løver i Savute. Men endnu engang vandrede en leopard tæt forbi bilen. En eftermiddag kravlede vi op på et lille bjerg, hvor jægere og samlere i tidernes morgen havde malet de dyr, de jagede. Herfra kunne vi se kanalen løbe som et livgivende bånd gennem landskabet.

 

Chobe-floden

Namibia - Løve

Flot stor hanløve

På dette tidspunkt var vi ved at være vant til at have dyr i lejren i løbet af natten. Det var nærmest blevet en sport hver morgen at tyde sporene i sandet for at genskabe nattens begivenheder. Den sidste morgen i Savute kunne Easy således berette, at en hyæne havde sloges med en honninggrævling om en knogleluns midt i lejren. De var dog væk nu, så vi pakkede sammen og trillede mod vores sidste lejr i Botswana: Chobe.

Af alle Botswanas fantastiske naturområder er Chobe helt unik. Koncentrationen og variationen af dyr her er ganske enkelt utrolig, og fordi de fleste dyr holder til langs floden, er de relativt lette at få øje på. Især i tørtiden (vores sommer), hvor enorme elefant- og bøffelflokke samles i dette hjørne af Afrika regnes Chobe for at være en af de bedste nationalparker overhovedet på det afrikanske kontinent. Vi blev ikke skuffet. På vejen mod lejren stoppede vi for at spise frokost med udsigt over floden. Vi havde en picnic med, men folk var lige så optaget af at kigge sig omkring. Lige indtil Easy henkastet kommenterede: ”Bliv lige i nærheden af bilen. Der er friske løvespor bag det træ der…” Vi blev ret hurtige færdige med frokosten! Men sådan er Botswana. Her går dyrene frit, og man kan risikere at møde dem overalt.

Botswana - Chobe - Flodheste

Flodheste boltrer sig i floden

Hverken vi eller vores frokost fangede dog løvernes interesse. Lidt længere henne ad floden opdagede vi hvorfor. Løverne havde nedlagt en zebra, og nu skulle ungerne lære at slå den ihjel. De forvirrede unger vidste knap nok, hvad de skulle stille op med zebraen. Egentlig ville de hellere lege, men efter et par forsøg, fik de den endelig til at ligge stille. Således kan naturen af og til være brutal, og på en safari som denne oplevede vi naturens dramaer på liv og død råt for usødet. De næste to dage gik med at udforske Chobe fra vores teltlejr. Vi besøgte løveflokken flere gange og kunne følge, hvordan zebraen gradvist blev til føde for en lang række dyr. Men Chobe er først og fremmest berømt for sine store flokke af elefanter og bøfler. En dag blev vi da også overhalet af en flok bestående af op mod 1.000 bøfler.

Den sidste aften i Chobe stod vi til søs og sejlede ud blandt vadefugle, græssende flodheste, elefantflokke og solbadende krokodiller. Da vi senere samme aften sad rundt om bålet, var det svært at forestille sig, at i morgen var det slut. Vi havde haft otte dage med intense naturoplevelser, og lejrlivet var for alvor kommet ind under huden på os. Vi havde set langt flere dyr, end hvad vi havde ture håbet på inden afrejse. Men vi kunne fint have fortsat mange dage endnu.

 

Røgen der tordener

Safari og vandfald i Zimbabwe og Botswana

Victoria Falls

Næste morgen tog vi afsked med Easy i Kasane og kørte mod Zimbabwe, hvor turens sidste store højdepunkt ventede. På grænsen mellem Zambia og Zimbabwe falder Zambezi-floden 108 meter ned i en dyb kløft og danner det mægtige Victoria-vandfald. Gennemsnitligt en million liter vand buldrer ud over den 1,7 km brede klippekant hvert sekund med enorm kraft. Selvom vi var sidst i tørtiden, og vandfaldene var på sit laveste, var luften fuld af vanddamp. Fra afstand ligner vanddampen røg, der stiger til vejrs. Så det er ikke underligt, at de lokale kalder vandfaldene for Mosi-ao-Tunya, hvilket betyder ’Røgen der tordener’. Man bor fantastisk godt ved vandfaldene, og efter de sidste dages eventyr i Afrikas vildmark, var det rart at vaske rejsestøvet af og nyder et par af civilisationens glæder på vores 5-stjernede resort.

 

&Beyond

Botswana - Botswana Explorer

&Beyond kombinere eventyr med luksus

&Beyond er navnet på den lokale safari-operatør, der udfører rejsen. Inden afrejse havde vi kun hørt godt om firmaets ture, og allerede den første dag stod det klart, at dette var en oplevelse langt udover det sædvanlige. Taget i betragtning, hvor dybt ind i vildmarken, vi rejste, var turen forbavsende komfortabel. Teltene var gode, bilen var glimrende, og maden var ganske enkelt forrygende taget i betragtning, at alt blev lavet på bål. Men det var menneskene, der fuldendte oplevelsen. Vores ekspeditionsleder Easy var fantastisk, og medhjælperne i de forskellige lejre gjorde alt for, at vi skulle føle os velkomne. Tilmed gør &Beyond et stort stykke hjælpearbejde i Afrika, så en del af de penge, safarien koster, kommer lokalsamfundene til gode. På den måde kan man roligt rejse på safari med god samvittighed.

Se video fra ekspeditionen

Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel