Rejser til Garden Route

Kør en tur på Sydafrikas maleriske Garden Route i stille og roligt tempo. Strækningen mellem Port Elizabeth og Cape Town er på cirka 800 km og forude venter der en pragtfuld køretur gennem et frodigt og frugtbart Sydafrika, som med rette kan kaldes landets have.

The Garden Route er, med sin storslåede skønhed, et paradis for naturelskere og livsnydere. Små hyggelige byer, populære resorts, smukke landsteder og dejlige badestrande ligger side om side med nationalparker, laguner og søer.

70 12 03 03 Send rejseforespørgsel Send rejseforespørgsel

Rejseforslag

Hos MarcoPolo får du:

 • Erfaring

  Mere end 35 års erfaring i eventyrlige rejser

 • Flexibilitet

  Din rejse sammensættes efter dine ønsker og dit budget

 • Rådgivning

  Fra Danmarks bedste rejsekonsulenter

 • Viden

  Vi kender rejsemålene og hotellerne indgående

 • Spar tid

  Spar tid og lad os ordne det praktiske

 • Sikkerhed

  Vi er der for dig. Både før, under og efter rejsen

Garden Route

Strækningen fra Port Elizabeth i Eastern Cape til Mossel Bay i Western Cape kaldes Garden Route. Det er netop områdets frodige natur, der har gjort denne kyststrækning berømt. Ruten snor sig gennem noget af Sydafrikas smukkeste natur med kysten på den ene side og bjergene og det frodige landskab på den anden. Små hyggelige byer, populære resorts, smukke landsteder og dejlige badestrande ligger side om side med nationalparker, laguner og søer. Garden Route er perfekt til en kør-selv ferie. Strækningen mellem Port Elizabeth og Cape Town er på cirka 800 km. Tag for eksempel turen over nogle dage med ophold i et par af de smukke byer undervejs.

Kystbyen Knysna er en af perlerne langs Garden Route. Byen har historisk charme og en meget afslappet atmosfære. Knysna (udtales naisna) er kendt for blandt andet den lokale øl Mitchells, østers, træmøbler og sidst men ikke mindst beliggenheden ved den smukke Knysna Lagoon. Lagunen og den dejlige strand bevogtes af to store orangerøde sandstensklipper.

Mossel Bay er den sidste eller første by på Garden Route. Byen ligger placeret midt imellem Cape Town og Port Elizabeth (400 km i hver sin retning). Mossel Bay er i dag et populært feriemål, men i tidernes morgen var byen kendt for sine mange kilder, hvor søfarere kom for at tanke rent drikkevand. Byen er hyggelig og har mange caféer og restauranter. Besøg også museet The Bartholomeu Dias Museum Complex, der giver den besøgende indsigt i de søfarendes liv. Ikke langt fra Mossel Bay ligger Seal Island, der er hjemsted for over 2000 sæler. I vandene omkring ses også delfiner og hvaler.

Kystbyen Hermanus er det perfekte sted at opleve hvaler. Faktisk er det hvalerne, der har gjort stedet berømt. Engang blev havets kæmper jagtet næsten til udryddelse, men i dag er hvalerne vendt tilbage, og fra juli til november kommer de ofte så tæt på land, at I vil kunne se dem boltre sig i bølgerne mindre end 20 m fra kysten. Langt de fleste hvaler i bugten er sydlige rethvaler, men pukkelhvaler ses også af og til.

Port Elizabeth

Port Elizabeth er Sydafrikas femte største by og en af landets vigtigste havnebyer. I 1820 gik de første britiske bosættere i land ved Algoa Bay. Her finder man i dag fine hvide sandstrande, shoppingcentre samt gode restauranter og hoteller. Desuden er Port Elizabeths Aqaurium et besøg værd. Her kan I blandt andet opleve delfiner, pelssæler og pingviner. Port Elizabeth er desuden et godt udgangspunkt, hvis I ønsker at køre ad Garden Route til Cape Town. Forude venter der jer en pragtfuld tur på 800 km gennem et frodigt og frugtbart Sydafrika, som med rette kaldes landets have.

Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park blev oprettet helt tilbage i 1931 for at redde den truede Cape-elefant. På det tidspunkt var der kun 11 elefanter tilbage. Vildtreservatet endte med at blive overfyldt, og det var nødvendigt med en udvidelse, derfor kaldes parken i dag Greater Addo National Park. I dag er der over 450 elefanter i nationalparken, der også er hjem for de andre dyr fra ”The Big Five”, mens der blandet andet også er mulighed for at se det marine dyreliv såsom hvaler og hvide hajer langs kysten. Parken er også et godt sted for kør-selv ture.

Plettenberg Bay

Plett, som byen kaldes af Sydafrikanerne, er en af Sydafrikas mest fashionable feriebyer. Nogle historikere mener, at det var her og ikke i Cape Town, at de første europæere bosatte sig. I 1630 forliste et skib ud for kysten, og de skibbrudne bosatte sig i byen i 8 måneder. I dag er det eksklusive hoteller, restauranter, barer og specialbutikker, der præger bybilledet, mens naturen byder på bjerge, hvide sandstrande, klipper og krystalklart vand.

Der findes mange udsigtsposter langs kysten, hvorfra I kan nyde synet af fantastiske dyr såsom de fascinerende sydlige rethvaler og flokke af legesyge delfiner. Derudover kan I være heldig at spotte den sjældne Blainwilles næbhval. For de eventyrlystne er der mulighed for at arrangere dykning og snorkling i bugten ud for Tsitsikamma.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma er et “khoi” ord der betyder, ”stedet med vand i overflod” og dette beskriver med rette Tsitsikamma nationalparken. Området strækker sig fra Bloukrans River i vest til Eerste Rivier i øst. Parken ligger omgivet af de imponerende Tsitsikamme bjerge i nord og det Indiske Ocean i syd.

Parken er præget af store områder af oprindelig skov og Fynbos, dybe flod-slugter skærer sig igennem landskabet på deres vej mod havet og skaber smukke vandfald og dybe kløfter.

Der er masser og aktiviteter i området og det milde klima året rundt gør det muligt at tage del i alt fra blackwater tubing til ride- og vandreture. Tsitsikamma er et paradis for naturelskere og vandre-entusiaster og bor man i Plettenberg Bay eller Knysna, kan en dagstur til parken varmt anbefales. Det er naturligvis også muligt at overnatte i selve området.

Knysna

Kystbyen Knysna er en af perlerne langs Garden Route. Byen har historisk charme og en meget afslappet atmosfære. Knysna (udtales naisna) er kendt for blandt andet den lokale øl Mitchells, østers, træmøbler og sidst men ikke mindst beliggenheden ved den smukke Knysna Lagoon. Lagunen og den dejlige strand bevogtes af to store orangerøde sandstensklipper.

Tag ned til havnen og besøg en af de mange restauranter, som serverer de mest delikate østers, I kan tænke jer. Ankommer I i juli måned, afholdes der endda en Østersfestival i byen.

Hovedparten af Knysnas forretninger og restauranter findes nær havnen. Byen er meget kendt for handel med fugle udskåret i træ, som I sædvanligvis finder på hovedgaden. Før i tiden var storvildtsjagt en meget populær aktivitet i de skovrige egne omkring Knysna. I dag er der desværre kun enkelte af de oprindelige skove tilbage, og efter sigende kun få af de vilde Knysna-elefanter. Interesserer I jer for elefanterne og deres historie, er Knysna Elefant Park et besøg værd.

Oudtshoorn

Selvom byen Oudtshoorn ikke ligger på selve Garden Route, er den et besøg værd. Oudtshoorn ligger i et billedskønt område af Klein Karoo, og er kendt for sine mange strudsefarme, der i fordums tid leverede strudsefjer til alverdens modehuse. I dag er dette marked knap så stort, men nu om dage er både strudsekød og skind i høj kurs. Der er omkring 400 strudsefarme i området og flere af disse er åbne for besøgende, hvor I kan få lov til at stifte nærmere bekendtskab med den forunderlige fugl.

Nær Oudtshoorn ligger de spektakulære Cango-huler. I disse bjergmassiver er vand gennem millioner af år sivet ned gennem kalkstensundergrunden og skabt fantastiske drypstensformationer. Velplacerede lyskilder får formationerne til at stå tydeligt frem, og en gåtur gennem hulen er som en rejse ind i en fjern, eventyrlig verden. De dybeste hjørner af hulesystemet kan kun nås af erfarne huleeksperter, men mange af de flotteste formationer er let tilgængelige på en gåtur, hvor alle kan være med.

Wilderness National Park

Wilderness National Park ligger i hjertet af Garden Route mellem byerne Knysna og George. Wilderness byder på et smukt og fascinerende mix af søer, floder og frodige skove med de majestætiske bjerge i baggrunden. Området er kendt for sit rige fugleliv, og om foråret i månederne fra oktober til november forvandles området til en ren farvepalet af vilde blomster.

Wilderness er ikke blot et område med en helt fantastisk naturlig skønhed, det byder også på spændende aktiviteter for både store og små. Her kan I opleve både delfiner og hvaler, der boltrer sig i det indiske ocean. I kan leje cykler og kanoer og udforske området på egen hånd. For vovehalsene er der også mulighed for abseiling, kloofing og paragliding. Vandrestier er der også et væld af, og I kan nemt udforske parkens skønne natur til fods.

Route 62

Route 62 er vel nok en af de smukkeste ruter i Sydafrika. Turen strækker sig fra Oudsthoorn til Cape Town og er absolut et smukkere og langt mere malerisk alternativ til motorvejen N2. Vejen fører igennem små hyggelige byer, storslåede landskaber med imponerende bjerge og klipper, små klarer flodløb og et væld af oprindelige flora og fauna.

Alt dette er også med til at gøre ruten til en af de mest varierede i hele Sydafrika. De evigt skiftende farver på de majestætiske bjerge, de maleriske bjergpas, floderne og ikke mindst de mange vingårde og frugtplantager er en absolut fryd for øjet alt imens I bevæger sig gennem, hvad der er den længste vinrute i Sydafrika – og måske i hele verden.

Route 62 er en oplevelse for selv den mest berejste og overnatter I undervejs i nogle af de små byer såsom Calitzdorp, historiske Amalienstein og Zoar eller de rige frugt- og vindyrkende områder ved Montagu og Swellendam, får I helt sikkert den ægte sydafrikanske gæstfrihed at føle.

Hermanus

Hvis I nogensinde har drømt om at have hvaler i baghaven, er Hermanus stedet for jer!
Engang blev havets kæmper jagtet næsten til udryddelse, men i dag er hvalerne vendt tilbage. Fra juli til november kommer de endda ofte så tæt på land ved Hermanus, at man kan se dem boltre sig i bølgerne mindre end 20 m fra kysten.

Skulle hvalerne vælge at holde sig længere ude på havet, er der sat teleskoper op ved det gamle havnemuseum, så I alligevel kan få jer et godt kig på de enorme dyr. Langt de fleste hvaler i bugten er sydlige rethvaler, men pukkelhvaler ses også af og til. Hvalerne kommer her for at kælve, og på særligt gode dage kan der være mere end 100 hvaler i bugten på én gang.

Det er hvalerne, der har gjort Hermanus berømt. Men selv uden hvaler ville Hermanus være en hyggelig kystby. Byen hed oprindeligt Hermanuspietersfontein efter den lokale lærer og hyrde, Hermanus Pieters. Men efter en høflig forespørgsel fra den lokale postmester blev navnet forkortet i 1902.

I modsætning til mange andre byer i Sydafrika er Hermanus ikke forbundet til jernbanenettet. Dette er i sig selv måske ikke underligt, men når man kender grunden til det, er det alligevel pudsigt. I starten af det 20. århundrede boede Sir William Hoy, der var øverste leder af Sydafrikas jernbanenet, i byen. Han var glad for Hermanus’ fred og ro og ønskede ikke at blive forstyrret af tog på sine fridage. Derfor blev jernbanen ført udenom byen!

Amakhala Private Game Reserve

50 minutters kørsel nordøst for Port Elizabeth ankommer I til det malaria-fri Amakhala Game Reserve. Dette vildtreservat tilbyder guidede ture i parkens 72. 843 km2 – dag såvel som nat.

På turen ser I med stor sandsynlighed ”The Big Five”: løve, elefant, næsehorn, bøffel og leopard. Herudover er en gepard måske på farten, en giraf får fat i nogle af de nyeste, saftige skud imens en flok gnuer græsser på sletten side om side med zebraer og antiloper.

Udover at cruise parken i åbne jeeps kan I komme på guidet vandretur med en af parkens naturvejledere eller hvad med en afslappende kanotur på Bushman’s River?

Fra flodsiden, kan I komme helt tæt på fuglelivet og ser måske flere arter af isfugle og den afrikanske fiskeørn.

Amakhala Game Reserve startede i 1999 som et samarbejde mellem ejerne af seks overnatningssteder. Alle er de efterkommere af de nybyggere, der ankom til området i 1820 under den britiske kolonisering af området (Kapkolonien).

Disse familier har længe brugt jorden til landbrug og kvægdrift, men efter en hård tørkeperiode og et globalt økonomisk pres på landbruget i de sene 1980’ere tog idéen om en anden brug af landet form.

Amakhala er opkaldt er ordet, der på Xhosa betyder Aloe – en plante, man finder flere steder i parken.

Et fokus på plantelivet har også været vigtigt ved overgangen fra tidligere landbrug til reservat, hvor ikke blot dyrene har krævet introduktion – områdets flora har også skullet genetableres.

I dag kan parken tilbyde dens gæster at komme helt tæt på de ikoniske afrikanske dyr, og specialiserer sig i bevarelse af næsehorn og geparder. Men man finder også mindre pattedyr, fugle og insekter, der ikke desto mindre gør et stort indtryk.

Overnatning i reservatet kan ske på 11 forskellige, luksuriøse steder. Vælg imellem restaurerede landsteder, safarihytter (lodges) og camps med telte.

Er I i den lykkelige situation, kan I også blive gift i reservatet, hvor der er et sted særligt indrettet til lejligheden.

Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) er en af de mærkesager Amakhala Private Game Reserve støtter op om. Vil man certificeres af FTTSA skal man tage en række miljømæssige hensyn blandt andet i forhold til energiforbrug og genbrug. Tre af reservatets steder er certificeret – så der er også mulighed for at vælge en grøn overnatning.

Herudover støtter reservatet op om bæredygtig turisme og økoturisme, der handler om at mindske negativ påvirkning af miljøet og den lokale kultur. I stedet skal turismen blandt andet være med til at generere arbejdspladser for det lokale samfund.

Snak Garden Route med os - tættere på dit eventyr

Yvonne Larsen deler hellere end gerne ud af sin store viden om Garden Route. Så tag en snak med Yvonne Larsen om de mange muligheder og få et tilbud på din unikke rejse til Garden Route.

Book et møde
Snak med en, der har været der. Få et tilbud på din unikke rejse

Få et tilbud på din unikke rejse        Ring på 70 12 03 03

Du skal bare fortælle os om dine rejsedrømme. Så ordner vi alt det praktiske. Start drømmerejsen her.

Få et uforpligtende tilbud
70 12 03 03 Book et møde Send rejseforespørgsel